Spezzatino di maiale con patate e piselli#
2025. december 14.#

Egyszerű spezzatino változat. A zöldborsó elhagyható. Ha magyarosan, főételként akarjuk enni, akkor a köret mennyiségét növeljük meg.
Elkészítési idő: 90 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók#
- 600 g sertéscomb
- 450 g burgonya
- 150 g zöldborsó
- 1 db. vöröshagyma
- 1 db. zellerszár
- 1 db. kisebb sárgarépa
- 20 g vaj
- 2 rozmaring ág
- 1 pohár bor
- só
- bors
- liszt (a húshoz)
Elkészítése#
Kockázzuk fel a hagymát, a sárgarépát és a zellerszárat. Vágjuk apróra a rozmaringot. Egy serpenyőben tegyük fel melegedni a vajat. Ha felolvadt, adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, valamint a rozmaringot, és lassú tűzön 5 percig főzzük.
Közben vágjuk 2–3 cm-es kockákra a húst. Itassuk le róla a folyadékot, és szórjuk meg lisztel. Keverjük össze, hogy mindenhol belepje a liszt a húsdarabokat. A felesleges lisztet rázzuk le.
Adjuk az alaphoz a húst, és élénk tűzön süssük, amíg a hús ki nem fehéredik. Öntsük fel a borral és főzzük tovább, amíg a bor alkoholtartalma el nem párolog. Ekkor sózzuk, borsozzuk és mérsékelt tűzön, félrehúzott fedő alatt 45-50 percig főzzük. Időnként keverjük meg, és ha szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet, vagy ha van kéznél, akkor zöldség alaplevet.
Hámozzuk meg és vágjuk kb. akkor kockákra a krumplit, mint amekkorára a húst vágtuk. Mikor a hús már majdnem kész, adjuk a húshoz a krumplit és öntsünk rá annyi forró vizet, hogy éppen ellepje. Félrehúzott fedő alatt főzzük tovább. 5 perc múlva adjuk hozzá a zöldborsót is, azzal 10 percig főzzük.
Amikor a burgonya és a zöldborsó már kész, vegyük le a fedőt és pár perc alatt az ízlésünknek megfelelően sűrítsük be az étel alatt a szaftot.