Zuppa#

2022. július 17.#

Elterjedt tévhit, hogy az olaszok nem esznek levest. Ezzel szemben sokféle levesük van. De amíg nálunk a leves az egyedüli első fogás, addig az olaszoknál a tésztát és a rizottót is első fogásként fogyasztják. Így aztán nem minden nap kerül az asztalra leves.

Az olasz levesek legtöbbször egy nagyon sűrű ételt jelentenek, amiben a „lé” szokott lenni a legkevesebb. Sok minestronéhoz képest a hagyományos, sűrű gulyáslevesünk, vagy a csülkös bablevesünk egy híg levesnek tűnik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy náluk a táplálékkal bevitt energia legnagyobb része az első fogásból származik, így kiadósnak kell lennie.

Minestrone#

A neve alapján a minestrone nem más mint a nagy minestra. De ezzel nem megyünk sokra

A minestrone zöldségalaplében készült minestra, hüvelyesekkel, és gyakran gazdagítják tésztával vagy rizzsel.

Minestra#

Tágabb értelembe véve, néha az első fogást nevezik így. De ezzel megint nem megyünk sokra.

Szűkebb értelembe zöldségleves, vagy olyan étel, amely több-kevesebb folyadékot tartalmaz. Ha van egy-két összetevő, ami a fő ízt adja, akkor arról nevezik el. Ha ilyen nincs, akkor általában sokféle (8-10-) zöldségből készítik, és zöldség minestra (minestra di verdure) néven fut.

Vellutata#

Ebbe a kategóriába tartoznak a krémlevesek. A leves alapját (és nevét) adó összetevőt megfőzik, majd mixerrel krémesítik. Egyéni ízlés kérdése, hogy tesznek-e bele tejszínt.

Zuppa#

Általában ez egy hígabb leves. Az alapját hús-, zöldség-, vagy halalaplé adja. Valamilyen levesbetéttel szolgálják fel. Leginkább ez hasonlít a mi leveseinkre.

Brodo#

Az alaplének felel meg.

Időnként önálló levesként is fogyasztják. Ilyenkor levesbetétként ravioli, tortellini, illetve ezek valamelyik változata szerepel. De az északi régiókban tésztával, például cérnametélttel is fogyasztják. Abruzzoból származik a zuppa imperiale (vagy reale), ami egy alaplé tojásból és parmezánból készült levesbetéttel.

A szabályok egyszerűnek tűnnek. Viszont ez az olaszokat nem nagyon érdekli, és a zuppa, minestra, minestrone elnevezéseket időnként véletlenszerűen használják. A jó hír az, hogy a krémleves (vellutata) és az alaplé (brodo) elnevezéseket szinte legtöbbször következetesen használják.

A minestrone és a minestra típusú levesekre gyakran szórnak reszelt sajtot a tálaláskor. A krémlevesekbe is gyakran szoktak sajtot tenni. Ilyenkor a kész levest félrehúzzák a tűzről, és a tálalás előtt keverik bele a sajtot.