Zuppa#
2022. július 17.#
Elterjedt tévhit, hogy az olaszok nem esznek levest. Ezzel szemben sokféle levesük van. De amíg nálunk a leves az egyedüli első fogás, addig az olaszoknál a tésztát és a rizottót is első fogásként fogyasztják. Így aztán nem minden nap kerül az asztalra leves.
Az olasz levesek legtöbbször egy nagyon sűrű ételt jelentenek, amiben a „lé” szokott lenni a legkevesebb. Sok minestronéhoz képest a hagyományos, sűrű gulyáslevesünk, vagy a csülkös bablevesünk egy híg levesnek tűnik. Ennek valószínűleg az az oka, hogy náluk a táplálékkal bevitt energia legnagyobb része az első fogásból származik, így kiadósnak kell lennie.
Minestrone#
A neve alapján a minestrone nem más mint a nagy minestra. De ezzel nem megyünk sokra
A minestrone zöldségalaplében készült minestra, hüvelyesekkel, és gyakran gazdagítják tésztával vagy rizzsel.
Minestra#
Tágabb értelembe véve, néha az első fogást nevezik így. De ezzel megint nem megyünk sokra.
Szűkebb értelembe zöldségleves, vagy olyan étel, amely több-kevesebb folyadékot tartalmaz. Ha van egy-két összetevő, ami a fő ízt adja, akkor arról nevezik el. Ha ilyen nincs, akkor általában sokféle (8-10-) zöldségből készítik, és zöldség minestra (minestra di verdure) néven fut.
Vellutata#
Ebbe a kategóriába tartoznak a krémlevesek. A leves alapját (és nevét) adó összetevőt megfőzik, majd mixerrel krémesítik. Egyéni ízlés kérdése, hogy tesznek-e bele tejszínt.
Zuppa#
Általában ez egy hígabb leves. Az alapját hús-, zöldség-, vagy halalaplé adja. Valamilyen levesbetéttel szolgálják fel. Leginkább ez hasonlít a mi leveseinkre.
Brodo#
Az alaplének felel meg.
Időnként önálló levesként is fogyasztják. Ilyenkor levesbetétként ravioli, tortellini, illetve ezek valamelyik változata szerepel. De az északi régiókban tésztával, például cérnametélttel is fogyasztják. Abruzzoból származik a zuppa imperiale (vagy reale), ami egy alaplé tojásból és parmezánból készült levesbetéttel.
A szabályok egyszerűnek tűnnek. Viszont ez az olaszokat nem nagyon érdekli, és a zuppa, minestra, minestrone elnevezéseket időnként véletlenszerűen használják. A jó hír az, hogy a krémleves (vellutata) és az alaplé (brodo) elnevezéseket szinte legtöbbször következetesen használják.
A minestrone és a minestra típusú levesekre gyakran szórnak reszelt sajtot a tálaláskor. A krémlevesekbe is gyakran szoktak sajtot tenni. Ilyenkor a kész levest félrehúzzák a tűzről, és a tálalás előtt keverik bele a sajtot.