Pesto di aglio orsino#
2021. március 11.#

Fogyaszthatjuk pirítós kenyérrel (bruschetta, crostini) előételnek, esetleg vacsorára. Tehetjük tésztára szószként, illetve krémlevesekbe is belekeverhetjük. Továbbá sós süteményekhez is felhasználhatjuk.
Dió helyett használhatunk mandulát vagy akár fenyőmagot is.
Elkészítési idő: 15 perc
Adag: 10–12 fő
Hozzávalók#
- 100 g medvehagyma
- 40 g dió
- 20 g parmezán vagy pecorino sajt
- 80-100 ml extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése#
A medvehagyma leveleit tisztítsuk meg, és konyhai papírtörlővel itassuk fel róluk a vizet. Vágjuk vagy tépkedjük kisebb darabokra a leveleket. A diót tördeljük nagyobb darabokra, a sajtot reszeljük le.
Tegyük a mixer poharába a diót, a medvehagymát és a sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és öntsünk rá 50 ml olajat. Pépesítsük a mixerrel. A maradék olajból apránként adjunk hozzá annyit, hogy a pesto állaga krémes legyen.
Hűtőben, jól záródó edényben napokig eláll. Ekkor az edény lezárása előtt öntsünk rá annyi olajt, amennyi ellepi.