Spaghetti di zucchine con gamberi#
2020. február 3.#

Mivel spagetti, így első fogás az olasz szokások szerint. Mivel nem tészta, nem rizottó és nem leves, így második fogás. Ez egy tipikus hamleti dilemma!
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók#
- 2 db. cukkini
- 10-14 db. garnéla
- 1 gerezd fokhagyma
- 15-20 db. fekete olívabogyó
- 6-8 db. cherry paradicsom
- csilipaprika (elhagyható)
- 2 tk. colatura di alici (elhagyható)
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- bors
Elkészítése#
Tegyük hideg vízbe a garnélát, és 5 percenként cseréljük rajta a vizet. Így kb. 15 perc alatt ki fog olvadni.
Közben vágjuk félbe az olívabogyókat, negyedeljük a paradicsomokat. A fokhagymát vágjuk apróra. A cukkinit egy erre a célra rendszeresített célszerszámmal konvertáljuk spagettivé. A művelet közben, ha már elérte a 25-30 cm-es hosszúságot, akkor egy ollóval vagy késsel vágjuk el. Különben több méteres szálakat fogunk kapni. Ha úgy tűnne, hogy nem esett szálakra, ne aggódjunk, mert a főzés közben szálakra fog esni. A garnélát tisztítsuk meg.
Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Ha már forró, akkor a garnélákat oldalanként 1-1 percig pirítsuk, majd szedjük ki egy tányérba.
Mérsékeljük a tűzet, és adjuk az olajhoz a fokhagymát és a csilit. Fél perc után adjuk hozzá olívabogyót és a paradicsomot. 2-3 perc pirítás után adjuk hozzá cukkinit is. További 3 percig, folyamatos kevergetés mellett, együtt pirítsuk. Mivel a cukkini vékony csíkokra lett vágva, így ennyi idő alatt megfő.
Tálalás előtt adjuk hozzá a garnélát, és 10-15 másodpercig együtt főzzük. Ennyi idő elég ahhoz, hogy átmelegedjen a garnéla. Húzzuk le tűzről, és keverjük bele a colatura di alici-t, vagy sózzuk. Szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- Ha éppen nincs kéznél colatura di alici, akkor helyette sót használjunk.