Secondo#

2016. december 11.#

A második fogás szinte bármi lehet, ami nem tészta, rizottó vagy leves. De az is előfordul, hogy valami második fogás, de az ország másik részén egy nagyon hasonló ételt már levesnek minősítenek, mert egy kicsit több vízzel készül. Például a Polesini pacal levesnek (minestra) minősül, míg a Milánói pacal második fogás.

Mivel az olaszok egy komplett étkezésnél a legtöbb kalóriát az első fogással viszik be, így magyar szemmel nézve a második fogás általában kisebb adag, mint amit megszoktunk. Ez különös igaz a második fogáshoz adott köretre.

Egy furcsa szokás, hogy általában először megeszik a második fogás fő összetevőjét, és csak utána látnak neki a köretnek.

Köretként szinte soha nem fogyasztanak tésztát vagy rizst. Egyedüli kivétel, ha valamilyen ázsiai jellegű ételről van szó. Ezen kívül a köret szinte bármi lehet, ami nem hús.

A második fogáshoz savanyúságot (ecetes uborka, salátalevelek olajos-ecetes öntettel, paradicsomsaláta, … ) nem esznek. Viszont a „Saláta” kategóriában található ételeket gyakran második fogásként fogyasztják.

Az ecettel savanyított zöldségeket egyébként ismerik és fel is használják az ételkészítés során. Például a franciasalátában (amit az olaszok orosz salátának hívnak), vagy szendvicsekben.

Megjegyzés

  • Egy fontos szabály: Ha az első fogásban hús volt, akkor második fogásként biztosan nem esznek halat. Illetve ez fordítva is igaz, ha ez első fogás halas volt, akkor a második fogás nem készülhet hússal.