Risotto ai finocchi#

2023. május 7.#

Édesköményes rizottó

Velencéből származó rizottó, ottani nevén “Riso coi fenoci”. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor vialone nano rizzsel készítjük el. De az arborio, vagy a carnaroli is jó lesz, ha éppen nem vagyunk autentikus hangulatban.

Elkészítési idő: 30 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók#

  • 1 édeskömény (közepes méretű)
  • 160 g rizottó rizs
  • 2 diónyi vaj
  • 1 kisebb vöröshagyma fele
  • 600 ml zöldségalaplé
  • 2–3 ek. reszelt parmezán
  • bors

Elkészítése#

Egy diónyi vajat tegyünk fel melegedni egy edényben. Közben vágjuk apróra a hagymát, majd adjuk a megolvadt vajhoz. Alacsony hőfokon 2–3 percig pirítsuk.

Az édeskömény szárait és külső részét távolítsuk el, majd vágjuk félbe. Vágjuk vékony szeletekre. Adjuk a hagymás alaphoz, és lassú tűzön további 5 percig pirítsuk.

Közben melegítsük fel az alaplevet. A rizst adjuk az édesköményhez, és közepes erősségen, kevergetve pár percig pirítsuk.

Ha már üveges a rizs, öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és közepese erősségen főzzük. Gyakori kevergetés mellett, az elfőtt alaplevet időnként pótolva főzzük meg a rizst.

Ha puha a rizs, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a maradék vajat, és a reszelt parmezánt. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk. 1–2 percig fedő alatt pihentessük.

Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Megjegyzés

  • A tányéron megszórhatjuk az apróra vágott zöld levélkékkel.