Risotto ai finocchi#
2023. május 7.#

Velencéből származó rizottó, ottani nevén “Riso coi fenoci”. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor vialone nano rizzsel készítjük el. De az arborio, vagy a carnaroli is jó lesz, ha éppen nem vagyunk autentikus hangulatban.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók#
- 1 édeskömény (közepes méretű)
- 160 g rizottó rizs
- 2 diónyi vaj
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 600 ml zöldségalaplé
- 2–3 ek. reszelt parmezán
- só
- bors
Elkészítése#
Egy diónyi vajat tegyünk fel melegedni egy edényben. Közben vágjuk apróra a hagymát, majd adjuk a megolvadt vajhoz. Alacsony hőfokon 2–3 percig pirítsuk.
Az édeskömény szárait és külső részét távolítsuk el, majd vágjuk félbe. Vágjuk vékony szeletekre. Adjuk a hagymás alaphoz, és lassú tűzön további 5 percig pirítsuk.
Közben melegítsük fel az alaplevet. A rizst adjuk az édesköményhez, és közepes erősségen, kevergetve pár percig pirítsuk.
Ha már üveges a rizs, öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és közepese erősségen főzzük. Gyakori kevergetés mellett, az elfőtt alaplevet időnként pótolva főzzük meg a rizst.
Ha puha a rizs, húzzuk le a tűzről, keverjük bele a maradék vajat, és a reszelt parmezánt. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk. 1–2 percig fedő alatt pihentessük.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- A tányéron megszórhatjuk az apróra vágott zöld levélkékkel.