Vin santo#

2022. december 3.#

A Vin santo, vagy Vinsanto egy hagyományosan Toszkánában és Umbriában készített magas alkoholtartalmú bor. Nagyon gyakran cantuccival (kétszersült jellegű, mandulás édesség) fogyasztják.

A tokai aszúhoz áll legközelebb, de 2–3 százalékkal magasabb az alkoholtartalma.

A név (szent bor) eredetére vonatkozóan több feltevés is van.

Az egyik változat szerint egy ferences rendi szerzetes 1348-ban, a pestis idején a miseborként használt borral kezelte a betegeket. Ekkor elterjedt, hogy a bornak csodálatos tulajdonságai vannak, így megkapta a szent jelzőt.

Egy másik verzió szerint 1439-ben, a firenzei zsinat alatt egy görög metropolita amikor megkóstolta a bort, felkiáltott: „Questo è il vino di Xantos!”. Azaz egy Szantorini szigetéről származó, mazsolából készült bor. A mellette ülök a „Xantos”-t „santos”-nak értették, így azt hitték, hogy szent eredetűnek nevezi a bort, és eztán ők is így hívták.

Egy ennél egyszerűbb magyarázat szerint azért kapta ezt a nevet, mert miseborként használták.