Halak¶
Pesci¶
2022. július 16.
Mivel Magyarországon csak a nagyobb bevásárlóközpontokban, és a nagyobb piacokon lehet élő halat venni, így ez egy nagyon rövid bejegyzés lesz.
A fagyasztott hal kínálat is elég szegényes, tehát nem sok lehetőségünk van. A minőségről nem is beszélve. Például a tenger gyümölcsei keverékek sokszor 30%, vagy még több rákízű halrudat (surimi, ha így jobban ismered) tartalmaznak. Most lépjünk túl azon, hogy egy halrúdnak miért rákíze van. A fő probléma az, hogy az olaszok szerencsére „rendes” tengeri herkentyűket használnak, így a keverékben lévő surimivel nem tudunk mit kezdeni. Nem elhanyagolható az sem, hogy mire a többi összetevő megfő, akkora a halrudak már szét is főttek.
Ha van rá lehetőségünk, akkor friss, vagy csak hűtött halat vásároljunk és kerüljük a fagyasztottat. Tenger gyümölcsei esetén a fagyasztott is jó lesz. A fagyasztott tenger gyümölcseit tegyük 15–20 percre hideg vízbe. Ennyi idő elég ahhoz, hogy kiolvadjon. Ha 3-4 percenként cseréljük rajta a vizet, akkor kb. fele annyi idő alatt kiolvad.
A tenger gyümölcsei keveréket válogassuk szét, mert nem egyforma idő alatt fő meg a garnéla, a kagyló és a tintahal. Ha túlfőzzük, akkor rágós vagy gumiszerű lesz. A polip/bébipolip kivételével néhány perc főzési idő elegendő. Ha előfőzött keveréket vettünk, akkor a főzési idő is lerövidül.
A polip és a bébipolip főzési ideje sokkal hosszabb, de ez a méretétől is függ. Előfőzött polip esetén az is kérdéses, hogy mennyi ideig tartott az előfőzés. Ezt viszont általában nem tudjuk, ami jelentős mértékben nehezíti a helyzetünket.