Cotechino#
2021. április 28.#

Egy szalámiféle, Friuli-Venezia Giulia régió és Modena megye verseng a származási helyért. Kb. 250 éve ezelőtt keletkezett írásos emlékekben már szerepel.
A szegények és a parasztok étele volt. Korábban karácsony, szilveszter és az újév során fogyasztották. A hagyomány szerint, ha közvetlenül szilveszter éjfél előtt esszük, akkor megalapozzuk a következő évi boldogságunkat. Napjainkban az év minden szakában fogyasztják.
Aki bővebb információra vágyik, az lehetőleg ne a mediterrán diétáról szóló könyveket lapozgassa. Ugyanis a nevét a sertésbőrről kapta (cotenna di maiale). Ennek megfelelően a fő alkotóeleme az apróra vágott sertésbőr. Ehhez adnak egy kevés, nem túl apróra vágott sertéshúst, valamint több-kevesebb szalonnát. Az egészet fűszerezik sóval, borssal és zöldfűszerekkel. Az összedolgozott masszát sertésbélbe töltik, és fellógatva szárítják, érlelik.
Felhasználása#
Főzés előtt megszurkálják tűvel, vagy fogpiszkálóval. Hideg vízben, közepes erősségű tűzre tegyük fel főni. Amikor forrni kezd a víz, akkor lassú tűzön főzzük tovább. 3-4 óra főzés elegendő szokott lenni. Ha nagyobb lángon főzzük, akkor a sertésbél szétreped. Főzés után a sertésbelet eltávolítjuk, azt nem fogyasztjuk el.
Jó hír, hogy lehet kapni előfőzött változatot is, amit nekünk már csak 15–30 percig kell főzni. A főzéssel kapcsolatos információ a termék csomagolásán szerepel.
Az íze nagyban függ a felhasznált fűszerektől. A bőrnek magas a kollagén tartalma, ami a főzés során kifő. Mivel a cotechinoban sok bőr van, így az állaga hasonlít a körömpörkölthöz, vagy a pacalhoz. Azaz enyhén ragacsos.
Megjegyzés