Kihagyás

Cotechino

2021. április 28.

Cotechino

Egy szalámiféle, Friuli-Venezia Giulia régió és Modena megye verseng a származási helyért. Kb. 250 éve ezelőtt keletkezett írásos emlékekben már szerepel.

A szegények és a parasztok étele volt. Korábban karácsony, szilveszter és az újév során fogyasztották. A hagyomány szerint, ha közvetlenül szilveszter éjfél előtt esszük, akkor megalapozzuk a következő évi boldogságunkat. Napjainkban az év minden szakában fogyasztják.

Aki bővebb információra vágyik, az lehetőleg ne a mediterrán diétáról szóló könyveket lapozgassa. Ugyanis a nevét a sertésbőrről kapta (cotenna di maiale). Ennek megfelelően a fő alkotóeleme az apróra vágott sertésbőr. Ehhez adnak egy kevés, nem túl apróra vágott sertéshúst, valamint több-kevesebb szalonnát. Az egészet fűszerezik sóval, borssal és zöldfűszerekkel. Az összedolgozott masszát sertésbélbe töltik, és fellógatva szárítják, érlelik.

Felhasználása

Főzés előtt megszurkálják tűvel, vagy fogpiszkálóval. Hideg vízben, közepes erősségű tűzre tegyük fel főni. Amikor forrni kezd a víz, akkor lassú tűzön főzzük tovább. 3-4 óra főzés elegendő szokott lenni. Ha nagyobb lángon főzzük, akkor a sertésbél szétreped. Főzés után a sertésbelet eltávolítjuk, azt nem fogyasztjuk el.

Jó hír, hogy lehet kapni előfőzött változatot is, amit nekünk már csak 15–30 percig kell főzni. A főzéssel kapcsolatos információ a termék csomagolásán szerepel.

Az íze nagyban függ a felhasznált fűszerektől. A bőrnek magas a kollagén tartalma, ami a főzés során kifő. Mivel a cotechinoban sok bőr van, így az állaga hasonlít a körömpörkölthöz, vagy a pacalhoz. Azaz enyhén ragacsos.

Hozzászólások