Burrata¶
2022. július 20.
A burrata egy friss, tehéntejből készült sajt. Gömbölyded, az alakja hasonlít a mozzarellához. A belseje lágy, szálas és tejszínes ízű. A belső rész állaga függ a hozzáadott tejszín mennyiségétől.
Minél frissebb, annál finomabb.
A készítése nagy vonalakban: A mozzarella mintájára készült sajtot szálakra tépkedik, és összekeverik tejszínnel. Majd ezt a keveréket egy újabb adag mozzarellatésztába tekerik, és lezárják.
Andriából (Puglia) származik, és kb. 100 éve létezik. Valamikor a 20-ik század tízes éveinek elején, egy nagy havazás miatt a Bianchino testvérpár nem tudta elszállítani a friss tejet a városba, és így próbálták meg hosszabb ideig eltartani a tejből készült tejszínt.
Újabban, elsősorban Campania és Lazio régiókban, bivalytejből is készítik.