Kihagyás

Királyi leves

Zuppa imperiale

2017. március 8.

Zuppa imperiale

Bolognából, vagy Marche régióból származó leves, illetve inkább levesbetét.

A magyar neve birodalmi, vagy császári leves lehetne. Marche régióban Zuppa reale, Minestra imperiale néven is ismerik. A Minestra colorata ennek egy változata.

Elkészítési idő: 30-40 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 6 tojás
  • 120 g durumliszt
  • 120 g reszelt parmezán
  • 50 g vaj
  • szerecsendió
  • bors (elhagyható)
  • 1–1,2 l húsleves

Elkészítése

Kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk be 180 °C-ra.

Olvasszuk meg a vajat. Közben verjük fel a tojásokat. Keverjük hozzá a parmezánt, majd a durumlisztet és az olvasztott vajat. Sózzuk, reszeljük bele a szerecsendiót, és keverjük csomómentesre.

Enyhén összegyűrve vizezzünk be egy sütőpapírt, majd béleljünk ki vele egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit. Ha kerámiabevonatú tepsink van, akkor nincs szükség sütőpapírra.

Oszlassuk el egyenletesen a tepsiben a tojásos keveréket, és kb. 25 percig süssük, amíg szép szint nem kap.

A tepsiből egy vágódeszkára fordítsuk ki a levesbetétet, és hagyjuk egy kicsit kihűlni. Vágjuk csíkokra, utána pedig kb. 1 cm-es kockákra.

Melegítsük meg a húslevest, hogy éppen csak gyöngyözni kezdjen, és adjuk hozzá a levesbetétet. Gyöngyözve főzzük egy percig, majd tálalás előtt pihentessük 3–4 percig.

Megjegyzés

  • Húsleves helyett zöldséglevessel is készíthetjük.
  • A felkockázott levesbetét hűtőben néhány napig eláll, illetve le is fagyaszthatjuk.
  • Ha fagyasztott levesbetétet használunk, akkor fagyott állapotban adjuk a leveshez, és addig főzzük amíg újra gyöngyözni nem kezd a leves.

Hozzászólások