Királyi leves¶
Zuppa imperiale¶
2017. március 8.
Bolognából, vagy Marche régióból származó leves, illetve inkább levesbetét.
A magyar neve birodalmi, vagy császári leves lehetne. Marche régióban Zuppa reale, Minestra imperiale néven is ismerik. A Minestra colorata ennek egy változata.
Elkészítési idő: 30-40 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 6 tojás
- 120 g durumliszt
- 120 g reszelt parmezán
- 50 g vaj
- szerecsendió
- só
- bors (elhagyható)
- 1–1,2 l húsleves
Elkészítése¶
Kapcsoljuk be a sütőt, és állítsuk be 180 °C-ra.
Olvasszuk meg a vajat. Közben verjük fel a tojásokat. Keverjük hozzá a parmezánt, majd a durumlisztet és az olvasztott vajat. Sózzuk, reszeljük bele a szerecsendiót, és keverjük csomómentesre.
Enyhén összegyűrve vizezzünk be egy sütőpapírt, majd béleljünk ki vele egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit. Ha kerámiabevonatú tepsink van, akkor nincs szükség sütőpapírra.
Oszlassuk el egyenletesen a tepsiben a tojásos keveréket, és kb. 25 percig süssük, amíg szép szint nem kap.
A tepsiből egy vágódeszkára fordítsuk ki a levesbetétet, és hagyjuk egy kicsit kihűlni. Vágjuk csíkokra, utána pedig kb. 1 cm-es kockákra.
Melegítsük meg a húslevest, hogy éppen csak gyöngyözni kezdjen, és adjuk hozzá a levesbetétet. Gyöngyözve főzzük egy percig, majd tálalás előtt pihentessük 3–4 percig.
Megjegyzés
- Húsleves helyett zöldséglevessel is készíthetjük.
- A felkockázott levesbetét hűtőben néhány napig eláll, illetve le is fagyaszthatjuk.
- Ha fagyasztott levesbetétet használunk, akkor fagyott állapotban adjuk a leveshez, és addig főzzük amíg újra gyöngyözni nem kezd a leves.