Kelkáposztaleves krumplival, kuktában¶
Zuppa di verza e patate in pentola a pressione¶
2023. június 3.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 350 g kelkáposzta
- 250 g burgonya
- 1/2 sárgarépa
- 1/2 szárzeller
- 1/2 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 600 g zöldségalaplé
- 2 ek. reszelt parmezán (elhagyható)
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
A külső 3-4 kelkáposztalevél vastag részét vágjuk ki, a többinél meghagyhatjuk. Vágjuk kb. 1 cm-es csíkokra a kelkáposztát. Vágjuk apróra a sárgarépát, szárzellert és a vöröshagymát.
A kuktát tegyük fel a tűzre, és melegítsük fel az olajat. Ha elektromos kuktánk van, akkor pirítás üzemmódban melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a szárzeller, sárgarépa és vöröshagyma keveréket, valamint a fokhagymagerezdet. Pirítsuk 10 percig.
Közben hámozzuk meg és kockázzuk fel a krumplit. Távolítsuk el a fokhagymagerezdet és adjuk a krumplit, valamint a felcsíkozott kelkáposztát az alaphoz. Öntsük fel az alaplével. Nem fogja teljesen ellepni, de a káposzta össze fog esni főzés közben, így lesz alatta elég folyadék. Sózzuk és szórjuk meg egy kevés borssal.
Zárjuk le az edényt, és a fütyülés után még 10 percig főzzük. Az idő letelte után húzzuk le a tűzről a kuktát. Ha elektromos kuktánk van, hagyjuk melegen tartás üzemmódban. Pihentessük 15 percig, és csak utána nyissuk fel a kuktát.
Ha szükséges sózzuk. Tálalás után, a tányéron szórjuk meg parmezánnal és frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- Ha van a hűtőben egy kevés sonka- vagy szalonnabőr, akkor azt is belefőzhetjük. Ugyanígy járhatunk el a parmezánhéjjal is.