Kihagyás

Sárgaborsóleves

Zuppa di piselli gialli spezzati

2019. január 26.

Zuppa di piselli gialli spezzati

Európa többi részén általában a zöld színű felesborsó az elterjedtebb. Pont úgy, mint a zöldbab esetében, amiből nálunk szintén a sárga az elterjedtebb.

Elkészítési idő: 70 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 360 g sárgaborsó
  • 1 sárgarépa
  • 1 szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 80 g olasz sonka
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 babérlevél
  • bors

Elkészítése

Tegyük fel melegedni a zöldségalaplevet. Vágjuk apróra a sárgarépát, a szárzellert, és a vöröshagymát.

Egy edényben tegyünk fel melegedni 3 ek. olajat. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, és a fokhagymagerezdet, majd lassú tűzön főzzük 10 percig.

Közben válogassuk át, és mossuk meg a sárgaborsót. A lecsepegtetett borsót adjuk a zöldségalaphoz, és 2–3 percig főzzük. Távolítsuk el a fokhagymát, és öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet. Fedő alatt 40-50 percig főzzük. Időnként keverjük meg, és ha szükséges, adjunk hozzá alaplevet, vagy forró vizet. Félidőben sózzuk meg.

Egy serpenyőben melegítsük meg a maradék olajat, és a felcsíkozott sonkát pirítsuk meg.

Ha a borsó megfőtt, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal, és halmozzuk középre a pirított sonkát.

Megjegyzés

  • Ha azt szeretnénk, hogy a borsó egyben maradjon, akkor csak 40–45 percig főzzük. Ha krémesebb levest szeretnénk, akkor 55–60 percig főzzük, vagy botmixerrel pépesítsük.
  • Az utolsó 10–15 percben tehetünk bele 60–80 g rövid tésztát is. Azonban ilyenkor egy kicsit hosszabb lével főzzük, mert a tészta is sok folyadékot fog felvenni.

Hozzászólások