Sárgaborsóleves¶
Zuppa di piselli gialli spezzati¶
2019. január 26.
Európa többi részén általában a zöld színű felesborsó az elterjedtebb. Pont úgy, mint a zöldbab esetében, amiből nálunk szintén a sárga az elterjedtebb.
Elkészítési idő: 70 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 360 g sárgaborsó
- 1 sárgarépa
- 1 szárzeller
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 80 g olasz sonka
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 babérlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a zöldségalaplevet. Vágjuk apróra a sárgarépát, a szárzellert, és a vöröshagymát.
Egy edényben tegyünk fel melegedni 3 ek. olajat. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket, és a fokhagymagerezdet, majd lassú tűzön főzzük 10 percig.
Közben válogassuk át, és mossuk meg a sárgaborsót. A lecsepegtetett borsót adjuk a zöldségalaphoz, és 2–3 percig főzzük. Távolítsuk el a fokhagymát, és öntsük fel az alaplével. Adjuk hozzá a babérlevelet. Fedő alatt 40-50 percig főzzük. Időnként keverjük meg, és ha szükséges, adjunk hozzá alaplevet, vagy forró vizet. Félidőben sózzuk meg.
Egy serpenyőben melegítsük meg a maradék olajat, és a felcsíkozott sonkát pirítsuk meg.
Ha a borsó megfőtt, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal, és halmozzuk középre a pirított sonkát.
Megjegyzés
- Ha azt szeretnénk, hogy a borsó egyben maradjon, akkor csak 40–45 percig főzzük. Ha krémesebb levest szeretnénk, akkor 55–60 percig főzzük, vagy botmixerrel pépesítsük.
- Az utolsó 10–15 percben tehetünk bele 60–80 g rövid tésztát is. Azonban ilyenkor egy kicsit hosszabb lével főzzük, mert a tészta is sok folyadékot fog felvenni.