Krumplileves¶
Zuppa di patate¶
2020. február 28.
Elkészítési idő: 35 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 400 g krumpli
- 1/2 sárgarépa
- 1 zellerszár
- 1 kisebb vöröshagyma
- 400-600 ml zöldségalaplé vagy víz
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 tk. szurokfű
- 6-8 bazsalikomlevél
- csilipaprika ízlés szerint (elhagyható)
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy edényben tegyük fel melegedni az olajat. A sárgarépát, a zellerszárat és a vöröshagymát mixerben vágjuk apróra. A felaprított zöldséget adjuk az olajhoz. Ha csípősen akarjuk elkészíteni, tegyük bele az összevágott csilit is. 10 percig lassú tűzön főzzük.
Közben hámozzuk meg a burgonyát, és kockázzuk fel. Adjuk az alaphoz a burgonyát, szórjuk meg szurokfűvel, és öntsük fel annyi alaplével, amennyi éppen ellepi.
Fedő alatt élénk tűzön főzzük, amíg az alaplé fel nem forr. Ekkor vegyük le a fedőt, és kicsit mérsékeljük a tűzet. De csak annyira, hogy továbbra is gyöngyözzön a folyadék.
Főzzük puhára a krumplit. Mérettől függően 15-20 perc. Arra figyeljünk, hogy a krumpli ne főjön szét. A zöldséges alap fogja besűríteni a levet. Néhány perccel a vége előtt sózzuk és borsozzuk.
Tálalás előtt tépkedjük bele a bazsalikomlevelet, és melegen tálaljuk.
Megjegyzés
- Tálalás után szórhatunk rá reszelt parmezánt is.