Lencseleves tenger gyümölcseivel¶
Zuppa di lenticchie e frutti di mare¶
2022. július 16.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 300 g lencse
- 600 g tenger gyümölcsei
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csilipaprika
- 50 ml fehérbor
- 4 ek. passzírozott paradicsom
- 4 ek. aprított petrezselyemlevél
- 1 sárgarépa
- 1 szárzeller
- 1 vöröshagyma
- 2 babérlevél
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- só
Elkészítése¶
A sárgarépát, a zellert, és a hagymát vágjuk apróra. Egy edényben melegítsünk meg 2 ek. olajat, és pirítsuk az zöldségkeveréket 2–3 percig. Adjuk hozzá a lencsét, valamint a babérlevelet, és öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. 3 ujjnyira lepje el. Sózzuk, és fedő alatt, közepes erősségű tűzön főzzük meg a lencsét.
Közben tegyük a tenger gyümölcseit hideg vízbe, és 15–20 perc alatt olvasszuk ki. Válogassuk ki a tintahal darabokat.
A maradék olajat melegítsük meg egy edényben, adjuk hozzá a fokhagymagerezdet és a csilit, és pirítsuk 2 percig. Szedjük ki a csilit és a fokhagymát, és adjuk az olajhoz a tintahal darabokat. Időnként megkeverve, pirítsuk le a tintahalat Öntsük fel a borral. Ha a bor alkoholtartalma elpárolgott, akkor adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot, valamint 1 merőkanállal a lencse főzővízéből. Fedő alatt 10 percig főzzük.
Adjuk a tintahalhoz a maradék tenger gyümölcseit, és 2 percig főzzük. Adjuk hozzá a lencsét. Főzzük 10 percig. A végén keverjük bele a petrezselyemlevelet.