Hüvelyes leves¶
Zuppa di legumi¶
2019. május 7.
Igazi téli leves. Tápláló és felmelegít.
Annál jobb, minél többféle hüvelyest használunk fel: tarkabab, gyöngybab, vörös bab,…
Elkészítési idő: 80 perc
Adag: 8-10
Hozzávalók¶
- 250 g tarkabab
- 250 g vörös bab
- 200 g lencse
- 200 g vörös lencse
- 200 g csicseriborsó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zellerszár
- 5–6 zsályalevél
- 1 ek. sűrített paradicsom
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- csilipaprika
- só
- bors
Elkészítése¶
Külön edényekben, enyhén sós vízben tegyük fel főni az előző este külön-külön beáztatott babokat. Amelyik félig megfő, azt húzzuk le a tűzről. Közben vágjuk apróra a fokhagymát, illetve nagyobb kockákra a vöröshagymát és a zellerszárat.
Tegyük fel egy nagyobb fazékban az olajat melegedni. Adjuk hozzá a vöröshagymát, a zellerszárat, a fokhagymát és a csilit. Pirítsuk addig, amíg egy kis színt kap a hagyma. Ekkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Mérsékeljük a tűzet, és egy percig főzzük.
Adjuk hozzá a zsályaleveleket, az előző este szintén beáztatott csicseriborsót, és a félig főtt babokat. A babok főzőlevéből egyenlő arányban adjunk hozzá annyit, hogy kb. 2 ujjnyival ellepje a keveréket. Közepes erősségen, fedő alatt főzzük.
30 perc után adjuk hozzá a megmosott lencséket is, és keverjük össze. Egy kevés sóval ízesítsük, és fedő alatt főzzük tovább. Amikor minden összetevő megpuhult, 2–3 merőkanállal szedjünk ki, adjunk hozzá 1–2 merőkanállal a babok főzőlevéből, és az egészet mixeljük krémesre. A krémet öntsük vissza a levesbe. Ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy keveset a babok főzőlevéből. Sózzuk, borsozzuk, és néhány percig főzzük együtt az egészet.
Melegen fogyasszuk. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor 1 szelet pirítóst dörzsöljünk be fokhagymával, majd helyezzük a tányér aljára, és arra szedjük rá a levest.
Megjegyzés
- Ha konzerv babot, vagy csicseriborsót használunk, akkor a levét öntsük le, és helyette vizet, vagy zöldségalaplevet használjunk. A konzerv hozzávalókat csak a főzési idő vége előtt 10–15 perccel adjuk a leveshez.