Kihagyás

Hüvelyes leves

Zuppa di legumi

2019. május 7.

Zuppa di legumi

Igazi téli leves. Tápláló és felmelegít.

Annál jobb, minél többféle hüvelyest használunk fel: tarkabab, gyöngybab, vörös bab,…

Elkészítési idő: 80 perc

Adag: 8-10

Hozzávalók

  • 250 g tarkabab
  • 250 g vörös bab
  • 200 g lencse
  • 200 g vörös lencse
  • 200 g csicseriborsó
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 zellerszár
  • 5–6 zsályalevél
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • csilipaprika
  • bors

Elkészítése

Külön edényekben, enyhén sós vízben tegyük fel főni az előző este külön-külön beáztatott babokat. Amelyik félig megfő, azt húzzuk le a tűzről. Közben vágjuk apróra a fokhagymát, illetve nagyobb kockákra a vöröshagymát és a zellerszárat.

Tegyük fel egy nagyobb fazékban az olajat melegedni. Adjuk hozzá a vöröshagymát, a zellerszárat, a fokhagymát és a csilit. Pirítsuk addig, amíg egy kis színt kap a hagyma. Ekkor adjuk hozzá a sűrített paradicsomot. Mérsékeljük a tűzet, és egy percig főzzük.

Adjuk hozzá a zsályaleveleket, az előző este szintén beáztatott csicseriborsót, és a félig főtt babokat. A babok főzőlevéből egyenlő arányban adjunk hozzá annyit, hogy kb. 2 ujjnyival ellepje a keveréket. Közepes erősségen, fedő alatt főzzük.

30 perc után adjuk hozzá a megmosott lencséket is, és keverjük össze. Egy kevés sóval ízesítsük, és fedő alatt főzzük tovább. Amikor minden összetevő megpuhult, 2–3 merőkanállal szedjünk ki, adjunk hozzá 1–2 merőkanállal a babok főzőlevéből, és az egészet mixeljük krémesre. A krémet öntsük vissza a levesbe. Ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy keveset a babok főzőlevéből. Sózzuk, borsozzuk, és néhány percig főzzük együtt az egészet.

Melegen fogyasszuk. Ha autentikusak akarunk lenni, akkor 1 szelet pirítóst dörzsöljünk be fokhagymával, majd helyezzük a tányér aljára, és arra szedjük rá a levest.

Megjegyzés

  • Ha konzerv babot, vagy csicseriborsót használunk, akkor a levét öntsük le, és helyette vizet, vagy zöldségalaplevet használjunk. A konzerv hozzávalókat csak a főzési idő vége előtt 10–15 perccel adjuk a leveshez.

Hozzászólások