Gombaleves krumplival¶
Zuppa di funghi e patate¶
2024. december 19.
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 250 g portobello vagy csiperke gomba
- 250 g krumpli
- 500–600 ml zöldség alaplé
- 1/4 sárgarépa
- 1/4 zellerszár
- 1/4 vöröshagyma
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- borsikafű
- kakukkfű
- só
- bors
Elkészítése¶
Vágjuk nem túl apróra a sárgarépát, a zellerszárat és vöröshagymát. Egy edényben tegyük fel melegedni az olajat. Mikor meleg, adjuk hozzá feldarabolt zöldséget. Morzsoljuk bele a kakukkfüvet és a borsikafüvet Kis lángon kb. 10 percig pirítsuk.
Közben tisztítsuk meg a gombát, és vágjuk kb. 1 cm-es darabokra. Adjuk a gombát a zöldséges alaphoz, sózzuk és közepes erősségen főzzük, amíg a leve el nem fő. Tegyük fele melegedni az alaplevet.
Közben tisztítsuk meg a burgonyát és vágjuk nagyjából akkora darabokra, mint a gombát vágtuk.
Mikor a gomba zsírjára pirult, adjuk hozzá a krumplit, és szedjünk rá annyi alaplevet, amennyi ellepi. Ha szükséges sózzuk, és közepes erősségen főzzük 10–12 percig, amíg a krumpli meg nem pirul.
Tálaláskor a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.