Kihagyás

Gombaleves gesztenyével

Zuppa di funghi e castagne

2020. október 24.

Zuppa di funghi e castagne

Igazi őszi leves. Másféle gombákkal is készíthetjük.

Elkészítési idő: 70 perc + a gesztenye előkészítése

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 120 g ördögszekér gomba
  • 60 g shimejii gomba
  • 10 g szárított vargánya
  • 80 g tisztított gesztenye
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1/2 sárgarépa
  • 1/2 zellerszár
  • 300-500 ml zöldségalaplé
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 babérlevél
  • bors

Elkészítése

Előkészítésként tisztítsuk meg a gesztenyét, és áztassuk be a szárított gombát.

Tegyük fel melegedni az alaplevet. Vágjuk apróra a sárgarépát, a zellerszárat és a vöröshagymát.

Egy edényben melegítsük meg az olajat, majd adjuk hozzá a felaprított zöldséget. Lassú tűzön 5 percig főzzük. Közben vágjuk vagy tördeljük nagyobb darabokra a gesztenyét.

A gesztenyedarabokat a babérlevéllel együtt adjuk az alaphoz, öntsük fel 200 ml-rel a vargánya áztató levéből, illetve 300 ml alaplével. Ha friss vargányából készítjük, akkor 500 ml alaplével öntsük fel Enyhén sózzuk meg. Közepes erősségen, félrehúzott fedővel, 25 percig főzzük.

Közben daraboljuk fel az ördögszekér gombát. Az idő letelte után adjuk az ördögszekér gombát a gesztenyéhez. Ha friss vargányából készítjük, akkor azt is most adjuk hozzá. Főzzük addig, amíg a gesztenye teljesen meg nem puhul (kb. 20 perc).

Mikor a gesztenye már puha, adjuk hozzá leszűrt vargányát. 5 perc után adjuk hozzá a shimejii gombát is. Utána már csak 2–3 percig főzzük.

A végén borsozzuk, ha szükséges sózzuk. Melegen tálaljuk

Megjegyzés

  • Szárított vargánya helyett használhatunk frisset is (100 g).

Hozzászólások