Csicseriborsó leves burgonyával¶
Zuppa di ceci e patate¶
2018. március 18.
Hideg téli napokon egy tápláló étel.
Elkészítési idő: 50 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 500 g főtt csicseriborsó
- 400 g burgonya
- 1 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1,2 l zöldségalaplé
- 1 rozmaring ág
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 ek. paradicsompüré
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- reszelt parmezán
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy edényben tegyük fel melegedni az olajat. A sárgarépát, a fokhagymát és a vöröshagymát mixeljük apróra, majd adjuk az olajhoz a paradicsomsűrítménnyel együtt. Lassú tűzön 10 percig pirítsuk. Időnként keverjük meg.
Közben hámozzuk meg, és vágjuk apró kockára a burgonyát, valamint vágjuk apróra a rozmaringot.
Adjuk a zöldség alaphoz a burgonyát, a csicseriborsó és a rozmaringot. 1–2 perc pirítás után öntsük fel az alaplével. Sózzuk, forraljuk fel, és fedő alatt, közepes erősségen főzzük, amíg a burgonya meg nem fő.
Ha burgonya megfőtt, szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Ha parmezánnal fogyasztjuk, akkor a tányéron szórjuk rá a parmezánt.
Megjegyzés
- Ha szárított csicseriborsóból készítjük, akkor 200-220 grammot legalább 12 órán keresztül áztassunk hideg vízben. Utána főzzük puhára enyhén sós vízben, 2–3 babérlevél társaságában.