Csicseriborsó és gesztenyeleves¶
Zuppa di ceci e castagne¶
2016. december 6.
Elkészítési idő: 100 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 700 g gesztenye
- 300 g csicseriborsó
- 1 tk. édeskömény mag
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 rozmaring ág
- só
- bors
Elkészítése¶
A gesztenyét mossuk meg és egy edényben tegyük fel főni. A forrástól számított 40 percig főzzük.
Közben az előző este beáztatott csicseriborsót tegyük egy edénybe, öntsünk rá 1,2 l vizet. Adjuk hozzá a babérleveleket, és az édesköményt, és 60–80 percen keresztül főzzük. Ha megpuhult, kapcsoljuk ki a tűzet és sózzuk meg.
Ha a gesztenye megfőtt, és lehűlt, akkor hámozzuk le a kemény héjat, és vágjuk nem túl apró darabokra.
Egy edényben tegyük fel az olajat melegedni, és közben vágjuk vékony szeletekre a fokhagymát. Adjuk az olajhoz a fokhagymát, majd a gesztenyét is, és 1–2 percig pirítsuk.
Adjuk hozzá a csicseriborsót a főzővizével és a rozmaringággal együtt. Sózzuk, borsozzuk és 15–20 percig, gyakori kevergetés mellett főzzük tovább. Közben a gesztenye egy része szét fog főni, így egy krémes állagú levest kapunk.
Szórjuk meg frissen őrölt borssal, esetleg locsoljuk meg egy kevés olajjal. De díszíthetjük egy kevés rozmaringgal is. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés
- Ha konzerv csicseriborsóból készítjük, akkor 600–650 grammot használjunk fel. A konzerv csicseriborsót mossuk le a levétől, és a leves felöntéséhez vizet, vagy zöldségalaplevet használjunk.