Kihagyás

Kelbimbóleves burgonyával

Zuppa di cavolini di Bruxelles con patate

2017. november 4.

Zuppa di cavolini di Bruxelles con patate

Elkészítési idő: 45–50 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 500 g kelbimbó
  • 500 g burgonya
  • 100 g kolozsvári szalonna
  • 1 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 ek. aprított petrezselyem
  • bors

Elkészítése

Egy edényben tegyük fel melegedni az olajat. Közben kockázzuk fel a szalonnát, majd adjuk az olajhoz. Közepes erősségen pirítsuk.

Közben vágjuk apróra a vöröshagymát. Adjuk a szalonnához, és kis láng mellett pirítsuk tovább. Kockázzuk fel a sárgarépát, és azt is adjuk a szalonnához.

Tisztítsuk meg a krumplit. A felét vágjuk apró, kb. 5 mm-es kockákra, a másik felét pedig kb. kétszer akkora kockákra. Ezt is adjuk a szalonnához, öntsük fel az alaplével, és enyhén sózzuk meg. Felforrás után közepes erősségen főzzük tovább, míg a nagyobb darabok meg nem puhulnak.

Közben tisztítsuk meg a kelbimbót, a külső leveleket távolítsuk el. A nagyobb darabokat vágjuk félbe, vagy 4 részre.

Ha a nagyobb darabra vágott burgonya már megpuhult, adjuk hozzá a kelbimbót. Felforrás után közepes erősségen 15 percig főzzük.

Ha a kelbimbó is megpuhult, borsozzuk, ha szükséges sózzuk, szórjuk bele a petrezselymet, és 1 perc után húzzuk le a tűzről.

Megjegyzés

  • Ha nem reszelve, hanem darabban vesszük a parmezánt, akkor a végén megmarad a kemény héja. Ha éppen lenne ilyen a hűtőben, akkor azt is beletehetjük a burgonyával együtt.
  • Azért vágjuk különböző méretűre a burgonyát, mert a terv az, hogy a burgonya egy része teljesen szétfő, míg a nagyobb darabok kevésbé főnek szét.

Hozzászólások