Kelbimbóleves burgonyával¶
Zuppa di cavolini di Bruxelles con patate¶
2017. november 4.
Elkészítési idő: 45–50 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 500 g kelbimbó
- 500 g burgonya
- 100 g kolozsvári szalonna
- 1 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 1 l zöldségalaplé
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 ek. aprított petrezselyem
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy edényben tegyük fel melegedni az olajat. Közben kockázzuk fel a szalonnát, majd adjuk az olajhoz. Közepes erősségen pirítsuk.
Közben vágjuk apróra a vöröshagymát. Adjuk a szalonnához, és kis láng mellett pirítsuk tovább. Kockázzuk fel a sárgarépát, és azt is adjuk a szalonnához.
Tisztítsuk meg a krumplit. A felét vágjuk apró, kb. 5 mm-es kockákra, a másik felét pedig kb. kétszer akkora kockákra. Ezt is adjuk a szalonnához, öntsük fel az alaplével, és enyhén sózzuk meg. Felforrás után közepes erősségen főzzük tovább, míg a nagyobb darabok meg nem puhulnak.
Közben tisztítsuk meg a kelbimbót, a külső leveleket távolítsuk el. A nagyobb darabokat vágjuk félbe, vagy 4 részre.
Ha a nagyobb darabra vágott burgonya már megpuhult, adjuk hozzá a kelbimbót. Felforrás után közepes erősségen 15 percig főzzük.
Ha a kelbimbó is megpuhult, borsozzuk, ha szükséges sózzuk, szórjuk bele a petrezselymet, és 1 perc után húzzuk le a tűzről.
Megjegyzés
- Ha nem reszelve, hanem darabban vesszük a parmezánt, akkor a végén megmarad a kemény héja. Ha éppen lenne ilyen a hűtőben, akkor azt is beletehetjük a burgonyával együtt.
- Azért vágjuk különböző méretűre a burgonyát, mert a terv az, hogy a burgonya egy része teljesen szétfő, míg a nagyobb darabok kevésbé főnek szét.