Kelbimbóleves¶
Zuppa di cavolini di Bruxelles¶
2019. szeptember 21.
Elkészítési idő: 40 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 500 g kelbimbó
- 300 g burgonya
- 100 g feketeerdei sonka
- 2 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 700 ml zöldségalaplé
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 szál újhagyma
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy edényben tegyük fel melegedni az olajat. Közben kockázzuk fel a sonkát, majd adjuk az olajhoz. Közepes erősségen pirítsuk.
Közben vágjuk apróra a vöröshagymát. Ha a sonka megpirult, szedjük ki az olajból, és tegyük meleg helyre. A vöröshagymát adjuk az olajhoz, és kis láng mellett pirítsuk üvegesre. Karikázzuk fel a sárgarépát, és adjuk a hagymához.
Tisztítsuk meg a krumplit. Vágjuk apró, kb. 1 cm-es kockákra. Ezt is adjuk a a hagymás alaphoz, öntsük fel az alaplével, és enyhén sózzuk meg. Felforrás után közepes erősségen főzzük 10 percig.
Közben tisztítsuk meg a kelbimbót. A nagyobb darabokat vágjuk félbe, vagy 4 részre. 10 perc után adjuk a burgonyához. Felforrás után, közepes erősségen, 15 percig főzzük.
Ha a kelbimbó is megpuhult, borsozzuk, és ha szükséges sózzuk. Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg a vékony karikára vágott újhagymával, és a pirított sonkával.
Megjegyzés
- Ha nem reszelve, hanem darabban vesszük a parmezánt, akkor a végén megmarad a kemény héja. Ha éppen lenne ilyen a hűtőben, akkor azt is beletehetjük a burgonyával együtt.