Cukkinikrémleves csicseriborsóval¶
Vellutata di zucchine con i ceci¶
2020. május 17.
Elkészítési idő: sok + 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 400 g cukkini
- 100 g csicseriborsó
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2 rozmaring ág (vagy 2 tk. rozmaring)
- 1 babérlevél
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
A csicseriborsót előző este áztassuk be. Másnap reggel cseréljük le a vizet, és még legalább 1 órán keresztül áztassuk. A végén öntsük le a vizet, és tegyük fel főni a csicseriborsót. Öntsünk rá annyit vizet, hogy 2 ujjnyival ellepje. Adjuk hozzá a babérlevelet, az egyik rozmaring ágat, és az egyik fokhagymagerezdet. Sózzuk, és lassú tűzön főzzük, amíg meg nem puhul.
Egy lábasban tegyük fel melegedni az olajat. Vágjuk apróra a fokhagymát és a maradék rozmaringot. Vágjuk kockára a cukkinit.
Adjuk az olajhoz a fokhagymát és a rozmaringot. Lassú tűzön pirítsuk 1–2 percig. Adjuk hozzá a cukkinit, és öntsünk rá 1 merőkanállal a csicseriborsó főzővizéből. Közepes erősségen, fedő alatt főzzük. 2–3 alkalommal keverjük meg.
Ha a cukkini megpuhult, húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a csicseriborsó kétharmadát és botmixerrel krémesítsük. Ha túl sűrű lenne, akkor a csicseriborsó főzővizéből adjunk hozzá egy keveset.
Tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá a maradék csicseriborsót, sózzuk és borsozzuk. 2–3 percig lassú tűzön főzzük.
A tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.