Kihagyás

Sütőtökkrémleves shiitake gombával

Vellutata di zucca con funghi shiitake

2023. december 19.

Vellutata di zucca con funghi shiitake

Elkészítési idő: 35 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 600 g hokkaidó tök
  • 250 g shiitake gomba
  • 600 ml zöldség alaplé
  • 1 kisebb lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. aprított petrezselyem
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítése

A tököt tisztítsuk meg, majd a húsát kockázzuk fel. A gombák tönkjét vágjuk ki, a kalapokat tegyük félre. Vágjuk apróra a hagymát. Közeben egy edényben tegyünk fel melegedni 2 ek. olajat.

Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a hagyma felét, és közepes erősségen pirítsuk. Melegítsük fel az alaplevet. 2–3 perc után adjuk a felkockázott tököt a hagymához, és öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi. Fedő alatt, közepese erősségen, a forrástól számítva 15 percig főzzük.

Egy serpenyőben tegyük fel melegedni a maradék olajat. Ha forró, adjuk hozzá a maradék hagymát és a fokhagymagerezdet. Kis lángon 2–3 percig pirítsuk. Közben szeleteljük fel a gombafejeket. A gombafejeket adjuk a hagymás alaphoz, sózzuk, és közepes erősségen főzzük. Ha zsírjára pirult, öntsünk alá egy kevés alaplevet.

Amikor a tök megpuhult, botmixerrel krémesítsük, majd sózzuk, borsozzuk. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá egy kevés alaplevet.

Közben vágjuk apróra a petrezselymet. A gombát húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a petrezselyemlevelet. Tálaláskor, a tányéron szedjük a krémleves tetejére a gombát.

Hozzászólások