Csicsókakrémleves¶
Vellutata di topinambur¶
2021. január 12.
Elkészítési idő: 45 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 450 g csicsóka
- 80 g pancetta
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 ek. extra szűz olívaolaj
- 450 ml zöldségalaplé
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni az alaplevet. A szalonna felét csíkozzuk fel, a többit vágjuk kockára. A vöröshagymát vágjuk szeletekre.
Tegyük fel melegedni az olajat a kockára vágott szalonnával együtt. Ha a szalonnából már sült ki egy kevés zsír, adjuk hozzá a hagymát is. Közben vágjuk apró kockára a csicsókát.
Adjuk a csicsókát a hagymás alaphoz. 1 perc főzés után öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi. Fedő alatt, közepes erősségen, 15 percig főzzük. Utána vegyük le a fedőt, és úgy főzzük újabb 15 percig. Ekkor a folyadék egy része elfő, így sűrűbb lesz. Ha kevésbé sűrűre szeretnénk, akkor csak az utolsó 5–10 percre vegyük le a fedőt. Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a felcsíkozott szalonnát.
Ha a csicsóka megpuhult, húzzuk le a tűzről, és botmixerrel pépesítsük a levest. Sózzuk és tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal. A felcsíkozott szalonnával díszítsük.