Kihagyás

Polesinei pacal

Minestra polesana di trippa e cavolo cappuccio

2019. november 24.

Minestra polesana di trippa e cavolo cappuccio

Polesine (vagy Polesine di Rovigo) a mostani Rovigo megye (Veneto régió) területének egy részét foglalta magába.

Elkészítési idő: 120 perc

Adag: 8 fő

Hozzávalók

  • 1 kg pacal
  • 1,5 kg káposzta
  • 500 g burgonya
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 2 zellerszár
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 60 g bacon
  • 40 g vaj
  • 200 g passzírozott paradicsom (elhagyható)
  • 2 babérlevél
  • 60 g reszelt parmezán, vagy pecorino sajt
  • petrezselyemlevél
  • bors

Elkészítése

A pacalt hideg vízben tegyük fel főni, és főzzük addig, amíg fel nem forr a víz.

Közben kockázzuk fel a szalonnát, a sárgarépát, a zellerszárat és hagymát. Tegyük egy nagyobb edénybe a szalonnát és a vajat. Közepes erősségen pirítsuk, amíg a szalonna egy kis zsírt nem ereszt. Ekkor adjuk hozzá a felaprított zöldséget, és időnként megkeverve, lassú tűzön főzzük 10 percig. Ha szeretjük, csilit is tehetünk az alaphoz.

Ha a pacalos víz felforrt, öntsük le a pacalról a vizet. Amennyiben szükséges, egy kis hűlés után csíkozzuk fel a pacalt. A felcsíkozott pacalt adjuk az alaphoz, és fedő alatt, közepes erősségen főzzük 10 percig. Ekkor adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot, és 300 ml vizet. Ha paradicsom nélkül készítjük, akkor 500 ml vizet adjunk hozzá. Enyhén sózzuk, tegyük bele a babérlevelet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 30 percig főzzük.

Közben vágjuk 5-6 cm hosszú, 2 cm széles csíkokra a káposztát. A krumplit kockázzuk fel. A burgonyát és a káposztát adjuk a pacalhoz, keverjük össze, és fedő alatt közepes erősségen főzzük 20 percig. Időnként keverjük meg. 20 perc után öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Ha szükséges sózzuk, és újabb 20 percig főzzük.

Húzzuk le a tűzről, pihentessük 5 percig. Tálalás előtt keverjük bele a reszelt parmezánt, és a tányéron szórjuk meg petrezselyemlevéllel, valamint frissen őrölt borssal.

Megjegyzés

  • Fejes káposzta helyett kelkáposztával is készíthetjük
  • A pacal előfőzésénél a csomagolásán feltüntetett módon járjunk el.
  • Ha az összes káposzta nem fér az edénybe, akkor rakjuk tele az edényt, és néhány perc főzés után össze fog esni a káposzta. Ekkor tegyük bele a maradék káposztát is.

Hozzászólások