Kihagyás

Árpagyöngyleves sonkával

Minestra d’orzo con prosciutto

2024. október 5.

Minestra d'orzo con prosciutto

Kiváló étel az őszi/téli időszakban.

Elkészítési idő: 90 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 100 g hántolt árpa
  • 50 g érlelt olasz sonka
  • 50 g vöröshagyma
  • 50 g burgonya
  • 50 g sárgarépa
  • 50 g szárzeller
  • 1 kisebb gerezd fokhagyma
  • petrezselyemlevél
  • bors

Elkészítése

A zöldségeket vágjuk apróra. Ha a szárzelleren van levél, akkor azt is beleapríthatjuk. A fokhagymát és a vöröshagymát szintén vágjuk apróra. A sonkát kockázzuk fel. A burgonyát kb. 1 cm-es darabokra vágjuk.

Alaposan öblítsük le a gerslit, és tegyük egy nagyobb edénybe. Adjuk hozzá a feldarabolt sonkát, vöröshagymát, burgonyát, sárgarépát, szárzellert és a fokhagymát. Öntsünk rá 800 ml vizet, és tegyük bele a babérlevelet. Forraljuk fel.

Forrás után, fedő alatt, kis lángon főzzük 50–60 percig. Időnként keverjük meg. Ha rövidebb lével szeretnénk fogyasztani, akkor a végén 5–10 percig fedő nélkül főzzük.

Ha a gersli megfőtt, húzzuk le a tűzről, távolítsuk el a babérleveleket, keverjük bele a felaprított petrezselyemlevelet, borsozzuk és ha szükséges, sózzuk. Melegen tálaljuk.

Megjegyzés

  • Gersli helyett tönkölybúzával is készíthetjük, de ekkor a főzési idő kb. 10 perccel hosszabb lesz.
  • Érlelt sonka helyett feketeerdei sonkával vagy hagyományos füstölt sonkával is készíthetjük.

Hozzászólások