Árpagyöngyleves sonkával¶
Minestra d’orzo con prosciutto¶
2024. október 5.
Kiváló étel az őszi/téli időszakban.
Elkészítési idő: 90 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 100 g hántolt árpa
- 50 g érlelt olasz sonka
- 50 g vöröshagyma
- 50 g burgonya
- 50 g sárgarépa
- 50 g szárzeller
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- petrezselyemlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
A zöldségeket vágjuk apróra. Ha a szárzelleren van levél, akkor azt is beleapríthatjuk. A fokhagymát és a vöröshagymát szintén vágjuk apróra. A sonkát kockázzuk fel. A burgonyát kb. 1 cm-es darabokra vágjuk.
Alaposan öblítsük le a gerslit, és tegyük egy nagyobb edénybe. Adjuk hozzá a feldarabolt sonkát, vöröshagymát, burgonyát, sárgarépát, szárzellert és a fokhagymát. Öntsünk rá 800 ml vizet, és tegyük bele a babérlevelet. Forraljuk fel.
Forrás után, fedő alatt, kis lángon főzzük 50–60 percig. Időnként keverjük meg. Ha rövidebb lével szeretnénk fogyasztani, akkor a végén 5–10 percig fedő nélkül főzzük.
Ha a gersli megfőtt, húzzuk le a tűzről, távolítsuk el a babérleveleket, keverjük bele a felaprított petrezselyemlevelet, borsozzuk és ha szükséges, sózzuk. Melegen tálaljuk.
Megjegyzés
- Gersli helyett tönkölybúzával is készíthetjük, de ekkor a főzési idő kb. 10 perccel hosszabb lesz.
- Érlelt sonka helyett feketeerdei sonkával vagy hagyományos füstölt sonkával is készíthetjük.