Kihagyás

Bableves gerslivel

Minestra di orzo e fagioli

2024. november 4.

Minestra di orzo e fagioli

Elkészítési idő: 120 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

A babhoz:

  • 120 g tarkabab
  • 1 rozmaring ág
  • 2 babérlevél
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipetnyi só

A leveshez:

  • 200 g krumpli
  • 1 sárgarépa
  • 1 szárzeller
  • 1/2 vöröshagyma
  • 80 g gersli
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítése

A babot áztassuk be egy éjszakára. Másnap hideg vízben tegyük fel főni a rozmaringgal, a fokhagymával és a babérlevelekkel. A forrás után méréskelt tűzön főzzük, amíg a bab meg nem puhul. Ha a bab puha, adjunk hozzá egy csipetnyi sót és további 5 percig főzzük. Utána húzzuk le a tűzről, és távolítsuk el a fokhagymagerezdet, valamint a fűszereket.

Közben vágjuk apróra a sárgarépát, szárzellert és a vöröshagymát. Egy edényben tegyük fel melegedni az olajat. Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a felaprított zöldségeket. 10 percig lassú tűzön pirítsuk, időnként keverjük meg.

Közben alaposan mossuk meg a gerslit, és a végén csepegtessük le. Adjuk a gerslit az alaphoz. Merjünk rá annyit a bab főzőlevéből amennyi ellepi. Forrás után, fedő alatt közepes erősségen 30 percig főzzük.

Közben tisztítsuk meg és kockázzuk fel a burgonyát. Ha letelt a 30 perc, adjuk a gerslihez a krumplit és a babot. A bab levéből annyit szedjünk rá amennyi ellepi, és sózzuk. Forrás után közepes erősségen addig főzzük, amíg a krumpli meg nem puhul.

Ha kész, húzzuk le a tűzről, szórjunk rá frissen őrölt borsot, esetleg adjunk hozzá még sót. Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy keveset a bab főzővizéből. Fedő alatt 10 percig pihentessük.

Hozzászólások