Sütőtökkrémleves csicseriborsóval¶
Crema di zucca con ceci¶
2023. november 21.
Ízlés szerint mixelhetjük teljesen krémesre, vagy hagyhatjuk egy kicsit rusztikusra is.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 400 g hokkaidó tök (megtisztítva)
- 200 g főtt csicseriborsó
- 1 kisebb vöröshagyma fele
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 rozmaringág
- 300-400 ml zöldség alaplé
- só
- bors
- 40 g pancetta
Elkészítése¶
A tököt tisztítsuk meg, vágjuk kb. 1 cm-es kockákra.
Egy edényben tegyünk fel melegedni 2 ek. olajat. Közben vágjuk apróra a vöröshagymát. Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a hagymát, és kis lángon pirítsuk üvegesre. Közben melegítsük fel az alaplevet, és aprítsuk fel a rozmaringot.
Adjuk a rozmaringot és a tököt a hagymához. Öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi. Egy kevés sóval ízesítsük. Fedő alatt, közepes erősségen 10 percig főzzük.
10 perc után adjuk hozzá a csicseriborsó felét. Fedő nélkül további 5 percig főzzük. Ha kevés alatta a folyadék, akkor fedő alatt folytassuk a főzést.
Szórjunk bele frissen őrölt borsot, és botmixerrel krémesítsük. Öntsük vissza az edénybe, és adjuk hozzá a maradék csicseriborsót. Gyakori kevergetés mellett újabb 5 percig főzzük fedő nélkül. Ha túl sűrű lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés alaplevet. Ha szükséges, sózzuk.
Közben egy serpenyőben 1 ek. olajon pirítsuk meg a felcsíkozott pancettát.
Tálaláskor a tányéron adjuk hozzá a pirított szalonnát. Pirított kenyérrel fogyasszuk.