Túrós tészta¶
2023. október 15.
A nagymamám tejföl nélkül készítette, így én sem szoktam rá tejfölt tenni.
Elkészítési idő: 20 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 180 g fodros nagykocka
- 250 g túró
- 50 g füstölt szalonna
- tejföl ízlés szerint (elhagyható)
- só
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a tészta főzővizét. Közben a szalonnát vágjuk nagyobb kockákra.
Tegyük fel főni a tésztát. A felkockázott szalonnát tegyük egy serpenyőbe és közepes erősségen süssük ki a zsírját. Ha kész, szedjük ki a szalonnát a zsiradékból.
Ha a tészta megfőtt, szedjük a zsírra, keverjük össze, és 1 percig együtt főzzük. Adjuk hozzá a túrót, és azzal is keverjük össze. Gyakori kevergetés közben újabb 2 percig főzzük. A végén húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a szalonna nagy részét. Ha szükséges sózzuk.
Ha tejföllel készítjük, tálaláskor, a tányéron szedjük a tészta tetejére a tejfölt. Végül szórjuk meg a maradék szalonnával.
Megjegyzés
- A szalonna kiválasztása ízlés kérdése. Ha húsosabb szalonnával készítjük, akkor hagyományos érlelésűt válasszunk, mert a gyorspácoltból nagyon kevés zsiradék sül ki. Esetleg a húsosabb szalonnát csemege vagy kenyér szalonnával együtt használjuk fel. A személyes kedvencem a füstölt tokaszalonna.
- Ha tejföllel készítjük, akkor azt a túróval együtt is hozzáadhatjuk.