Kihagyás

Gulyásleves

Zuppa gulash

2024. február 26.

Zuppa gulash

Elkészítési idő: ~ 2 óra

Adag: 4 fő

Hozzávalók

  • 400 g marhahús
  • 400 g burgonya
  • 2 sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 tk. fűszerpaprika
  • 1/2 kk. őrölt köménymag
  • bors

Elkészítése

Kockázzuk fel a húst. Tegyük egy fazékba a felkockázott húst, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Forrás után közepes erősségen főzzük pár percig, amíg habos nem lesz a víz teteje.

Amikor felhabzott, egy tésztaszűrőben meleg vízzel öblítsük le a húst. Utána tegyük egy nagyobb fazékba, és öntsük fel 1,2 l vízzel. A forrástól számítva kb. 90–100 percig lassú tűzön főzzük, amíg a hús meg nem puhul.

Közben kockázzuk fel a hagymát, és egy serpenyőben melegítsük meg az olajat. Ha az olaj már forró, adjuk hozzá a hagymát, és kis lángon főzzük. 2–3 perc után adjuk hozzá a köménymagot és a fűszerpaprikát és további 7–8 percig főzzük. Közben 1–2-szer öntsük rá egy kevés forró vizet. Utána adjuk a fazékban fövő húshoz a hagymás alapot.

Kockázzuk fel a sárgarépát és a burgonyát. Ha a hús megpuhult, adjuk hozzá a krumplit és a sárgarépát. Ha szükség, pótoljuk az elfőtt folyadékot. Sózzuk, és közepes erősségen 15–20 percig főzzük, amíg a sárgarépa és a burgonya meg nem puhul.

A végén szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Megjegyzés

  • Ha sertéshúsból készítjük, akkor kevesebb ideig kell főzni.
  • Olaj helyett zsírral is készíthetjük.
  • Ha van kéznél egy darab szalonna-, vagy sonkabőr, akkor azt is belefőzhetjük a levesbe.

Hozzászólások