Gulyásleves¶
Zuppa gulash¶
2024. február 26.
Elkészítési idő: ~ 2 óra
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 400 g marhahús
- 400 g burgonya
- 2 sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 1 tk. fűszerpaprika
- 1/2 kk. őrölt köménymag
- só
- bors
Elkészítése¶
Kockázzuk fel a húst. Tegyük egy fazékba a felkockázott húst, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Forrás után közepes erősségen főzzük pár percig, amíg habos nem lesz a víz teteje.
Amikor felhabzott, egy tésztaszűrőben meleg vízzel öblítsük le a húst. Utána tegyük egy nagyobb fazékba, és öntsük fel 1,2 l vízzel. A forrástól számítva kb. 90–100 percig lassú tűzön főzzük, amíg a hús meg nem puhul.
Közben kockázzuk fel a hagymát, és egy serpenyőben melegítsük meg az olajat. Ha az olaj már forró, adjuk hozzá a hagymát, és kis lángon főzzük. 2–3 perc után adjuk hozzá a köménymagot és a fűszerpaprikát és további 7–8 percig főzzük. Közben 1–2-szer öntsük rá egy kevés forró vizet. Utána adjuk a fazékban fövő húshoz a hagymás alapot.
Kockázzuk fel a sárgarépát és a burgonyát. Ha a hús megpuhult, adjuk hozzá a krumplit és a sárgarépát. Ha szükség, pótoljuk az elfőtt folyadékot. Sózzuk, és közepes erősségen 15–20 percig főzzük, amíg a sárgarépa és a burgonya meg nem puhul.
A végén szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- Ha sertéshúsból készítjük, akkor kevesebb ideig kell főzni.
- Olaj helyett zsírral is készíthetjük.
- Ha van kéznél egy darab szalonna-, vagy sonkabőr, akkor azt is belefőzhetjük a levesbe.