Padlizsán pesztó¶
Pesto di melanzane¶
2022. július 16.
Felhasználhatjuk tészta ételekhez, illetve előételként bruschettához.
Elkészítési idő: 45+30 + 5 perc
Adag: 6–8 fő
Hozzávalók¶
- 2 közepes méretű padlizsán
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 ek. reszelt parmezán
- 50 g fenyőmag
- 100-150 ml extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
A padlizsánt tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 180 °C-on, 45 percig süssük.
A padlizsánt még melegen hámozzuk meg, a húsát vágjuk nagyobb darabokra. Tegyük egy nagyobb tésztaszűrőbe, enyhén sózzuk meg, és 20–30 percig hagyjuk állni. Ezalatt a folyadéktartalmának jelentős részét elveszíti.
Tegyük a mixerbe a padlizsánt, a fenyőmaggal, a parmezánnal és a fokhagymával együtt. Szórjuk meg egy kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá az olaj felét, és mixeljük krémesre. Ha túl sűrű, akkor adjunk még hozzá olajat.
Megjegyzés
- Fenyőmag helyett használhatunk mandulát is.