Vadkáposzta pesto¶
Pesto di cavolo nero¶
2023. február 16.
A pestot adhatjuk tésztaételekhez, rizottóhoz. De fogyaszthatjuk pirítóssal reggelire, vacsorára vagy akár előételként is. Az utóbbi esetekben adhatunk hozzá szeletelt/forgácsolt sajtokat is. Például parmezánt vagy ementálit.
Tésztához és rizottóhoz személyenként kb. 1,5-2 evőkanálnyi pestoval számoljunk.
Elkészítési idő: 30 perc
Adag: -
Hozzávalók¶
- 300 g vadkáposzta
- 50 g mogyoró
- 15 g fenyőmag
- 80 g reszelt parmezán
- 5–6 ek. extra szűz olívaolaj
- só
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni a főzővizet.
Tisztítsuk meg a vadkáposztát, azaz mossuk meg és távolítsuk el a megvastagodott középső részt. Vágjuk a leveleket 3–4 darabra.
Sózzuk meg a vizet, és közepes lángon 15 percig főzzük a leveleket. Kóstoljuk meg, és ha túl kemény, akkor további 5 percig főzzük. Ha megpuhult, szedjük jéghideg vízbe, hogy megálljon a fövése, és megmaradjon az élénk színe. A főzővízből egy pohárnyit tegyünk félre. A többi főzővíz hűtőben 2–3 napig eláll, és később felhasználhatjuk zöldség- vagy húsleves főzéséhez.
Ha a levelek kissé lehűltek, akkor alaposan nyomkodjuk ki és tegyük az aprító vagy a mixer poharába. Adjuk hozzá a többi szilárd hozzávalót, és 3 ek. olívaolajat. Krémesítsük a hozzávalókat. Ha túl sűrű lenne, akkor adagoljunk hozzá a félretett főzővízből. Ha krémesebbre szeretnénk mixelni, akkor több vizet adjunk hozzá.
Megjegyzés
- Ha éppen nincs kéznél fenyőmag, akkor helyette is mogyorót használjunk.
- A mogyoró helyett készíthetjük hámozott mandulával vagy dióval, esetleg földimogyoróval. Természetesen ilyenkor egy kissé megváltozik az íze, de ez nem baj.
- A maradékot tegyük jól záródó üvegedénybe, és a tetejére öntsünk 2–3 ek. extra szűz olívaolajat. Hűtőben 3–4 napig eláll. De szinte biztos, hogy hamarabb elfogy.