Kihagyás

Vadkáposzta pesto

Pesto di cavolo nero

2023. február 16.

Pesto di cavolo nero

A pestot adhatjuk tésztaételekhez, rizottóhoz. De fogyaszthatjuk pirítóssal reggelire, vacsorára vagy akár előételként is. Az utóbbi esetekben adhatunk hozzá szeletelt/forgácsolt sajtokat is. Például parmezánt vagy ementálit.

Tésztához és rizottóhoz személyenként kb. 1,5-2 evőkanálnyi pestoval számoljunk.

Elkészítési idő: 30 perc

Adag: -

Hozzávalók

  • 300 g vadkáposzta
  • 50 g mogyoró
  • 15 g fenyőmag
  • 80 g reszelt parmezán
  • 5–6 ek. extra szűz olívaolaj

Elkészítése

Tegyük fel melegedni a főzővizet.

Tisztítsuk meg a vadkáposztát, azaz mossuk meg és távolítsuk el a megvastagodott középső részt. Vágjuk a leveleket 3–4 darabra.

Sózzuk meg a vizet, és közepes lángon 15 percig főzzük a leveleket. Kóstoljuk meg, és ha túl kemény, akkor további 5 percig főzzük. Ha megpuhult, szedjük jéghideg vízbe, hogy megálljon a fövése, és megmaradjon az élénk színe. A főzővízből egy pohárnyit tegyünk félre. A többi főzővíz hűtőben 2–3 napig eláll, és később felhasználhatjuk zöldség- vagy húsleves főzéséhez.

Ha a levelek kissé lehűltek, akkor alaposan nyomkodjuk ki és tegyük az aprító vagy a mixer poharába. Adjuk hozzá a többi szilárd hozzávalót, és 3 ek. olívaolajat. Krémesítsük a hozzávalókat. Ha túl sűrű lenne, akkor adagoljunk hozzá a félretett főzővízből. Ha krémesebbre szeretnénk mixelni, akkor több vizet adjunk hozzá.

Megjegyzés

  • Ha éppen nincs kéznél fenyőmag, akkor helyette is mogyorót használjunk.
  • A mogyoró helyett készíthetjük hámozott mandulával vagy dióval, esetleg földimogyoróval. Természetesen ilyenkor egy kissé megváltozik az íze, de ez nem baj.
  • A maradékot tegyük jól záródó üvegedénybe, és a tetejére öntsünk 2–3 ek. extra szűz olívaolajat. Hűtőben 3–4 napig eláll. De szinte biztos, hogy hamarabb elfogy.

Hozzászólások