Brokkoli pesztó¶
Pesto di broccoli¶
2022. július 16.
Egy főre kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel számoljunk.
Hűtőben néhány napig, fagyasztóban néhány hónapig eláll.
Ha nem fogyasztjuk el azonnal, akkor ne tegyünk bele sajtot. Azt csak a felhasználáskor adjuk hozzá. Ilyenkor inkább nevezzük brokkolikrémnek.
Elkészítési idő: 20 perc
Adag: Sok
Hozzávalók¶
- 500 g brokkoli
- 50 g fenyőmag
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 g reszelt parmezán
- extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy nagyobb edényben tegyük fel melegedni a főzővizet.
Közben szedjük rózsáira és mossuk meg a brokkolit. A szárát hámozzuk, meg és vágjuk kisebb darabokra. Ha sötétebb színű pesztót szeretnénk, akkor a szárát tegyük félre, és leves főzésekor használjuk fel. A fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk nagyobb darabokra.
Ha a víz felforrt, tegyük bele a brokkolit, és 5 percig főzzük. Utána szedjük ki és csepegtessük le.
Tegyük a mixer poharába a brokkolit, a fenyőmagot, a fokhagymát, és a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk és mixeljük krémesre. Közben apránként adagoljuk hozzá az olajat, hogy elérjük a kívánt sűrűséget.
Megjegyzés
- A reszelt parmezán helyett használhatunk grana padano, vagy pecorino sajtot is. Vagy ezeket vegyesen.