Medvehagyma pesztó¶
Pesto di aglio orsino¶
2021. március 11.
Fogyaszthatjuk pirítós kenyérrel (bruschetta, crostini) előételnek, esetleg vacsorára. Tehetjük tésztára szószként, illetve krémlevesekbe is belekeverhetjük. Továbbá sós süteményekhez is felhasználhatjuk.
Dió helyett használhatunk mandulát vagy akár fenyőmagot is.
Elkészítési idő: 15 perc
Adag: 10–12 fő
Hozzávalók¶
- 100 g medvehagyma
- 40 g dió
- 20 g parmezán vagy pecorino sajt
- 80-100 ml extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
A medvehagyma leveleit tisztítsuk meg, és konyhai papírtörlővel itassuk fel róluk a vizet. Vágjuk vagy tépkedjük kisebb darabokra a leveleket. A diót tördeljük nagyobb darabokra, a sajtot reszeljük le.
Tegyük a mixer poharába a diót, a medvehagymát és a sajtot. Sózzuk, borsozzuk, és öntsünk rá 50 ml olajat. Pépesítsük a mixerrel. A maradék olajból apránként adjunk hozzá annyit, hogy a pesztó állaga krémes legyen.
Hűtőben, jól záródó edényben napokig eláll. Ekkor az edény lezárása előtt öntsünk rá annyi olajt, amennyi ellepi.