Töltött kelkáposzta¶
Verza ripiena di carne e riso¶
2020. június 17.
Elkészítési idő: 100 perc
Adag: 1 „gombóc”
Hozzávalók¶
- 1 közepes méretű kelkáposzta
- 600 g darált hús
- 120 g rizs
- 2 tojás
- 400 g passzírozott paradicsom
- só
- bors
Elkészítése¶
A kelkáposzta nagyobb leveleiből 10–12 darabot forrásban levő vízben főzzük néhány percig, hogy egy kicsit megpuhuljanak.
A káposzta megmaradt belső leveleit vágjuk apróra. Keverjük össze a húst, a rizst, a tojást és az apróra vágott káposztát. Sózzuk és borsozzuk.
Egy tálat béleljünk ki fóliával. Ez csak azért kell, hogy a végén ki tudjuk emelni a gombócot a tálból. A fóliát fedjük be a legnagyobb levelek közül 4–5 darabbal, úgy, hogy a levelek a tál szélein lelógjanak. A bekevert húsból adagoljunk 1-1,5 cm vastag réteget a káposztából készített fészek aljára. Fedjük le a maradék levelek egyikével. Újabb réteg hús következik, amit szintén lezárunk egy káposztalevéllel A rétegzést addig folytassuk, amíg el nem fogy a töltelék.
Egy vágódeszkára fektessünk 4 konyhai zsineget úgy, hogy középen egy ponton menjenek át. A fólia segítségével formáljunk golyót a káposztából, és emeljük ki a tálból. Egy gyors mozdulattal fordítsuk rá a zsinegekre. Az a rész kerüljön felülre, ami a tál alján volt.
A fóliát távolítsuk el, és a zsinegeket felül csomózzuk össze. A gombócot helyezzük egy fazékba. Öntsük rá a passzírozott paradicsomot, és öntsük fel annyi vízzel, vagy zöldségalaplével, amennyi ellepi. A főzővizet is sózzuk meg.
Fedő alatt, a forrástól számítva 60 percig, lassú tűzön főzzük.
Tálaláskor vágjuk cikkekre, és a tányéron gazdagon locsoljuk meg a főzőlével.