Milánói pacal – Pacal parasztosan¶
Trippa alla milanese – Busecca – Trippa alla contadina¶
2018. február 2.
Elkészítési idő: 140 perc
Adag: 4–6 fő
Hozzávalók¶
- 1 kg konyhakész pacal
- 1 sárgarépa
- 1 szárzeller
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 g guanciale szalonna
- 200 g passzírozott paradicsom
- 500 g főtt tarkabab
- só
- bors
Elkészítése¶
A pacalt a csomagoláson feltüntetett ideig abáljuk. Közben vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellerszárat. A szalonnát csíkozzuk fel.
Egy edényben olvasszuk ki a szalonna zsírját. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és lassú tűzön 10-15 percig főzzük az alapot.
Ha az abálás kész, akkor szűrjük le a pacalt, ha szükséges vágjuk kisebb darabokra.
Adjuk a pacalt az alaphoz, sózzuk, borsozzuk, és öntsük rá a passzírozott paradicsomot. Öntsük fel annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje. Ha véletlenül kéznél van a bab főzővize, akkor azt is használhatjuk a víz helyett. Fedő alatt, kis lángon főzzük 60 percig. Időnként keverjük meg, és ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet.
Adjuk hozzá a leszűrt, főtt babot, és 30-40 percig együtt főzzük, amíg a pacal teljesen puha nem lesz. Ha szükséges, akkor időnként pótoljuk az elfőtt folyadékot.
Melegen tálaljuk, és pirítóssal fogyasszuk. Ha gazdag parasztok vagyunk, akkor szórhatunk rá reszelt parmezánt is.
Megjegyzés
- Fontos események alkalmával fogyasztották. Például a karácsonyi éjféli miséről hazaérve, vagy vásárok alkalmával.
- A bab és a pacal arányát egyéni ízlésünk szerint válasszuk meg. De azért ne essünk túlzásokba, azaz a pacalból legyen több.
- Sok változata van, talán ez a legegyszerűbb. Guanciale helyett használhatunk pancettát is.
- Adhatunk hozzá különböző zöldfűszereket is: menta, zsálya vagy borókabogyó és szegfűszeg.