Kihagyás

Milánói pacal – Pacal parasztosan

Trippa alla milanese – Busecca – Trippa alla contadina

2018. február 2.

Trippa alla milanese – Busecca – Trippa alla contadina

Elkészítési idő: 140 perc

Adag: 4–6 fő

Hozzávalók

  • 1 kg konyhakész pacal
  • 1 sárgarépa
  • 1 szárzeller
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 g guanciale szalonna
  • 200 g passzírozott paradicsom
  • 500 g főtt tarkabab
  • bors

Elkészítése

A pacalt a csomagoláson feltüntetett ideig abáljuk. Közben vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát, a sárgarépát és a zellerszárat. A szalonnát csíkozzuk fel.

Egy edényben olvasszuk ki a szalonna zsírját. Adjuk hozzá a felaprított zöldségeket és lassú tűzön 10-15 percig főzzük az alapot.

Ha az abálás kész, akkor szűrjük le a pacalt, ha szükséges vágjuk kisebb darabokra.

Adjuk a pacalt az alaphoz, sózzuk, borsozzuk, és öntsük rá a passzírozott paradicsomot. Öntsük fel annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje. Ha véletlenül kéznél van a bab főzővize, akkor azt is használhatjuk a víz helyett. Fedő alatt, kis lángon főzzük 60 percig. Időnként keverjük meg, és ha szükséges, adjunk hozzá kevés vizet.

Adjuk hozzá a leszűrt, főtt babot, és 30-40 percig együtt főzzük, amíg a pacal teljesen puha nem lesz. Ha szükséges, akkor időnként pótoljuk az elfőtt folyadékot.

Melegen tálaljuk, és pirítóssal fogyasszuk. Ha gazdag parasztok vagyunk, akkor szórhatunk rá reszelt parmezánt is.

Megjegyzés

  • Fontos események alkalmával fogyasztották. Például a karácsonyi éjféli miséről hazaérve, vagy vásárok alkalmával.
  • A bab és a pacal arányát egyéni ízlésünk szerint válasszuk meg. De azért ne essünk túlzásokba, azaz a pacalból legyen több.
  • Sok változata van, talán ez a legegyszerűbb. Guanciale helyett használhatunk pancettát is.
  • Adhatunk hozzá különböző zöldfűszereket is: menta, zsálya vagy borókabogyó és szegfűszeg.

Hozzászólások