Cukkini torta¶
Torta salata di zucchine¶
2019. augusztus 28.
Fogyasztható melegen, hidegen. Második fogásként vagy egytálételként.
Elkészítési idő: 40 + 30 perc
Adag: 2–4 fő
Hozzávalók¶
- 500 g cukkini
- 350 g burgonya
- 60 g füstölt sonka
- 80 g füstölt scamorza
- 1 tojás
- 40 g grana padano sajt
- 30 g pecorino sajt
- 40-50 g morzsa
- extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Hideg vízben tegyük fel főni a burgonyát. Közben reszeljük le a cukkinit. Tegyük egy tésztaszűrőbe és enyhén sózzuk meg. 30 percig pihentessük, hogy levet eresszen.
Vágjuk kockára a sonkát, és szeleteljük fel a scamorzát. Ha krumpli megfőtt, akkor hámozzuk meg és villával törjük össze.
Csavarjuk ki cukkinit, és adjuk a burgonyához. Adjuk hozzá a tojást, a reszelt pecorino és a grana padano sajtot. Alaposan keverjük össze. Borsozzuk, és ha szükséges, sózzuk. A sonka, a füstölt sajt és a reszelt sajtok is sósak, így általában nem kell sózni. Adjunk hozzá 2-3 evőkanál morzsát, hogy megfelelő állagú legyen a massza.
Egy 17 cm-es tortaformát olajozzunk ki, és szórjuk meg morzsával. A cukkinis massza felét szedjük a formába. Egy kanállal egyengessük el a felszínét, és osszuk el a tetején a felkockázott sonkát. A sonkát fedjük be a felszeletelt sajttal. Majd a maradék masszát szedjük rá, és simítsuk el a tetejét. Egy evőkanál morzsát szórjunk a tetejére, és locsoljuk meg egy kevés olajjal.
200 °C-ra előmelegített sütőben, 30 percig süssük. Ha szükséges, akkor az utolsó 5 percben grillezzük meg a tetejét.
Megjegyzés
- A scamorza helyett használhatunk más füstölt sajtot is.