Cukkini spagetti garnélával¶
Spaghetti di zucchine con gamberi¶
2020. február 3.
Mivel spagetti, így első fogás az olasz szokások szerint. Mivel nem tészta, nem rizottó és nem leves, így második fogás. Ez egy tipikus hamleti dilemma!
Elkészítési idő: 25 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 2 db. cukkini
- 10-14 db. garnéla
- 1 gerezd fokhagyma
- 15-20 db. fekete olívabogyó
- 6-8 db. cherry paradicsom
- csilipaprika (elhagyható)
- 2 tk. colatura di alici (elhagyható)
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- bors
Elkészítése¶
Tegyük hideg vízbe a garnélát, és 5 percenként cseréljük rajta a vizet. Így kb. 15 perc alatt ki fog olvadni.
Közben vágjuk félbe az olívabogyókat, negyedeljük a paradicsomokat. A fokhagymát vágjuk apróra. A cukkinit egy erre a célra rendszeresített célszerszámmal konvertáljuk spagettivé. A művelet közben, ha már elérte a 25-30 cm-es hosszúságot, akkor egy ollóval vagy késsel vágjuk el. Különben több méteres szálakat fogunk kapni. Ha úgy tűnne, hogy nem esett szálakra, ne aggódjunk, mert a főzés közben szálakra fog esni. A garnélát tisztítsuk meg.
Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Ha már forró, akkor a garnélákat oldalanként 1-1 percig pirítsuk, majd szedjük ki egy tányérba.
Mérsékeljük a tűzet, és adjuk az olajhoz a fokhagymát és a csilit. Fél perc után adjuk hozzá olívabogyót és a paradicsomot. 2-3 perc pirítás után adjuk hozzá cukkinit is. További 3 percig, folyamatos kevergetés mellett, együtt pirítsuk. Mivel a cukkini vékony csíkokra lett vágva, így ennyi idő alatt megfő.
Tálalás előtt adjuk hozzá a garnélát, és 10-15 másodpercig együtt főzzük. Ennyi idő elég ahhoz, hogy átmelegedjen a garnéla. Húzzuk le tűzről, és keverjük bele a colatura di alici-t, vagy sózzuk. Szórjuk meg frissen őrölt borssal.
Megjegyzés
- Ha éppen nincs kéznél colatura di alici, akkor helyette sót használjunk.