Szépia és zöldborsó¶
Seppie e piselli in umido¶
2019. március 22.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 800 g szépia
- 450 g zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek. sűrített paradicsom
- csilipaprika
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- 500 ml zöldségalaplé
- só
- bors
Elkészítése¶
Tegyük fel melegedni az alaplevet. Közben vágjuk apróra a vöröshagymát, és a fokhagymát. Tegyük fel egy nagyobb edényben melegedni az olajat.
Tegyük az olajba a vöröshagymát, a fokhagymát, és a feldarabolt, vagy összemorzsolt csilipaprikát. 1 percig élénk tűzön pirítsuk, majd mérsékeljük a tűzet, és adjunk hozzá 1–2 evőkanál alaplevet. 10 percig főzzük a hagymás alapot. Ha szükséges, adjunk hozzá egy-egy kanál alaplevet, hogy a fokhagyma és a hagyma ne égjen meg.
Adjuk a hagymás alaphoz a zöldborsót, öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi, és fedő alatt közepes erősségen főzzük. Közben, ha szükséges, vágjuk kisebb darabokra a szépiát.
Tíz perc után adjuk a zöldborsóhoz a szépiát, és annyi alaplevet, amennyi ellepi. Fedő alatt főzzük tovább. Időnként keverjük meg.
Újabb 15-20 perc után, ha már majdnem teljesen puha a zöldborsó és a szépia, akkor sózzuk. Majd fedő nélkül főzzük tovább, hogy a leve egy kicsit besűrűsödjön.
Melegen tálaljuk, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal. A levét friss kenyérrel, vagy pirítóssal mártogassuk fel.