Húsgombóc paradicsommártással¶
Polpette al sugo¶
2022. október 23.
Második fogásként friss kenyérrel fogyasszuk. Tésztával elkészítve első fogás is lehet. Illetve tésztával, sütőben készítve egytálételként is megállja a helyét.
Elkészítési idő: 60 perc
Adag: 4-5 fő
Hozzávalók¶
A húsgombóchoz:
- 400 g darált marhahús
- 40 g kenyérbél (1-2 napos kenyérből)
- 1 tojás
- 3 ek. reszelt parmezán
- 3–4 bazsalikomlevél
- szerecsendió
- só
- bors
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
A mártáshoz:
- 400 g passzírozott paradicsom>
- 8–10 bazsalikomlevél
- só
- bors
Elkészítése¶
A kenyér belét tegyük aprítóba, és aprítsuk fel. Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket, és azzal együtt 20–30 másodpercig aprítsuk.
Tegyük egy tálba a darált húst, a bazsalikomos kenyeret. Üssük rá a tojást, adjuk hozzá a parmezánt és a fűszereket Az egészet dolgozzuk össze. Ha túl lágy lenne, akkor adhatunk hozzá egy kevés morzsát is.
A masszából formázzunk apró gombócokat, és tegyük egy tálcára. Tegyünk a tűzhelyre egy nagy méretű serpenyőt. Akkorát, amelynek az alján el fog férni egymás mellett az összes gombóc. A serpenyőben melegítsük meg az olajat.
Mikor az olaj meleg, rakjuk a gombócokat a serpenyőbe, és közepes erősségen pirítsuk a gombócokat néhány percig. Időnként forgassuk meg, hogy minden oldaluk megpiruljon.
Öntsük fel a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, és a bazsalikomlevelek felét tépkedjük bele. Lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha kész, a maradék bazsalikomlevet is tépkedjük bele, és keverjük össze
Megjegyzés
- Rengeteg változata lehetséges. Bazsalikom helyett, vagy mellett más fűszert is használhatunk. Illetve akár 2–3-féle húsból is készíthetjük. A hús egy része helyett a bélből kifejtett sütnivaló kolbászt is szóba jöhet. Ha intenzívebb ízre vágyunk, akkor a parmezán helyett, vagy mellett, pecorino sajtot is tehetünk bele.
- Ha túl sok gombócot készítettük, akkor hűtőben 2-3 napig tárolható. Illetve akár nyersen is lefagyaszthatjuk.