Kihagyás

Húsgombóc paradicsommártással

Polpette al sugo

2022. október 23.

Polpette al sugo

Második fogásként friss kenyérrel fogyasszuk. Tésztával elkészítve első fogás is lehet. Illetve tésztával, sütőben készítve egytálételként is megállja a helyét.

Elkészítési idő: 60 perc

Adag: 4-5 fő

Hozzávalók

A húsgombóchoz:

  • 400 g darált marhahús
  • 40 g kenyérbél (1-2 napos kenyérből)
  • 1 tojás
  • 3 ek. reszelt parmezán
  • 3–4 bazsalikomlevél
  • szerecsendió
  • bors
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj

A mártáshoz:

  • 400 g passzírozott paradicsom>
  • 8–10 bazsalikomlevél
  • bors

Elkészítése

A kenyér belét tegyük aprítóba, és aprítsuk fel. Adjuk hozzá a bazsalikomleveleket, és azzal együtt 20–30 másodpercig aprítsuk.

Tegyük egy tálba a darált húst, a bazsalikomos kenyeret. Üssük rá a tojást, adjuk hozzá a parmezánt és a fűszereket Az egészet dolgozzuk össze. Ha túl lágy lenne, akkor adhatunk hozzá egy kevés morzsát is.

A masszából formázzunk apró gombócokat, és tegyük egy tálcára. Tegyünk a tűzhelyre egy nagy méretű serpenyőt. Akkorát, amelynek az alján el fog férni egymás mellett az összes gombóc. A serpenyőben melegítsük meg az olajat.

Mikor az olaj meleg, rakjuk a gombócokat a serpenyőbe, és közepes erősségen pirítsuk a gombócokat néhány percig. Időnként forgassuk meg, hogy minden oldaluk megpiruljon.

Öntsük fel a passzírozott paradicsommal, sózzuk, borsozzuk, és a bazsalikomlevelek felét tépkedjük bele. Lassú tűzön 20 percig főzzük. Ha kész, a maradék bazsalikomlevet is tépkedjük bele, és keverjük össze

Megjegyzés

  • Rengeteg változata lehetséges. Bazsalikom helyett, vagy mellett más fűszert is használhatunk. Illetve akár 2–3-féle húsból is készíthetjük. A hús egy része helyett a bélből kifejtett sütnivaló kolbászt is szóba jöhet. Ha intenzívebb ízre vágyunk, akkor a parmezán helyett, vagy mellett, pecorino sajtot is tehetünk bele.
  • Ha túl sok gombócot készítettük, akkor hűtőben 2-3 napig tárolható. Illetve akár nyersen is lefagyaszthatjuk.

Hozzászólások