Kihagyás

Nápolyi húsgombócok

Polpette alla napoletana

2022. november 26.

Polpette alla napoletana

A mazsola és a fenyőmag miatt különleges ez a húsgombóc.

Elkészítési idő: 60-90 perc

Adag: 4–5 fő

Hozzávalók

A húsgombóchoz:

  • 500 g darált marhahús
  • 100 g szikkadt kenyér
  • 25 g fenyőmag
  • 50 g mazsola
  • 50 g reszelt parmezán
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • tej
  • petrezselyemlevél
  • napraforgóolaj a sütéshez

A mártáshoz:

  • 400 ml passzírozott paradicsom
  • 1 közepes méretű vöröshagyma
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj

Elkészítése

Áztassuk tejbe a kenyeret és a mazsolát. Ha a kenyér és a mazsola megpuhult, csavarjuk ki. Közben aprítsunk fel egy maréknyi petrezselyemlevelet a fokhagymával együtt. Vágjuk apróra a vöröshagymát.

Adjuk a darált húshoz a kenyeret, a mazsolát, a fenyőmagot. Szórjuk rá a fokhagymás petrezselymet és a reszelt parmezánt. Üssük rá a tojást és sózzuk meg. Az egészet dolgozzuk alaposan össze. Ha a massza túl lágy lenne, adjunk hozzá egy kevés morzsát.

Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a vöröshagymát, és néhány percig lassú tűzön pirítsuk. Öntsük rá a passzírozott paradicsomot, sózzuk és fedő alatt legalább 15 percig főzzük.

Közben a formázzunk apró gombócokat a húsos keverékből. Egy edényben melegítsük meg a napraforgóolajat a gombócok sütéséhez. Kb. annyi olajra van szükség, mint a fasírt sütésénél. Mikor az olaj forró tegyük a gombócokat az olajba és 10 percig pirítsuk. Időnként forgassuk meg a gombócokat A végén a gombócokat papírtörlőn csepegtessük le.

A kész gombócokat tegyük a paradicsommártásba, 2–3 percig együtt főzzük.

Megjegyzés

  • Minél kisebb gombócokat készítünk, annál finomabb lesz, viszont a gombócok elkészítési ideje is megnő. Sőt, kisütni is csak két-három részletben tudjuk.

Hozzászólások