Nápolyi húsgombócok¶
Polpette alla napoletana¶
2022. november 26.
A mazsola és a fenyőmag miatt különleges ez a húsgombóc.
Elkészítési idő: 60-90 perc
Adag: 4–5 fő
Hozzávalók¶
A húsgombóchoz:
- 500 g darált marhahús
- 100 g szikkadt kenyér
- 25 g fenyőmag
- 50 g mazsola
- 50 g reszelt parmezán
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- tej
- petrezselyemlevél
- só
- napraforgóolaj a sütéshez
A mártáshoz:
- 400 ml passzírozott paradicsom
- 1 közepes méretű vöröshagyma
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- só
Elkészítése¶
Áztassuk tejbe a kenyeret és a mazsolát. Ha a kenyér és a mazsola megpuhult, csavarjuk ki. Közben aprítsunk fel egy maréknyi petrezselyemlevelet a fokhagymával együtt. Vágjuk apróra a vöröshagymát.
Adjuk a darált húshoz a kenyeret, a mazsolát, a fenyőmagot. Szórjuk rá a fokhagymás petrezselymet és a reszelt parmezánt. Üssük rá a tojást és sózzuk meg. Az egészet dolgozzuk alaposan össze. Ha a massza túl lágy lenne, adjunk hozzá egy kevés morzsát.
Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a vöröshagymát, és néhány percig lassú tűzön pirítsuk. Öntsük rá a passzírozott paradicsomot, sózzuk és fedő alatt legalább 15 percig főzzük.
Közben a formázzunk apró gombócokat a húsos keverékből. Egy edényben melegítsük meg a napraforgóolajat a gombócok sütéséhez. Kb. annyi olajra van szükség, mint a fasírt sütésénél. Mikor az olaj forró tegyük a gombócokat az olajba és 10 percig pirítsuk. Időnként forgassuk meg a gombócokat A végén a gombócokat papírtörlőn csepegtessük le.
A kész gombócokat tegyük a paradicsommártásba, 2–3 percig együtt főzzük.
Megjegyzés
- Minél kisebb gombócokat készítünk, annál finomabb lesz, viszont a gombócok elkészítési ideje is megnő. Sőt, kisütni is csak két-három részletben tudjuk.