Burgonya és kelkáposzta füstölt sonkával¶
Patate e verza con speck¶
2024. június 25.
Elkészítési idő: 50 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 400 g burgonya
- 400 g kelkáposzta
- 100 g füstölt sonka
- 100 g mozzarella
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- só
- bors
Elkészítése¶
Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat a fokhagymagerezddel együtt. Közben kockázzuk fel a füstölt sonkát. Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a sonkát, és élénk tűzön pirítsuk meg. Ha a fokhagyma már kezd megbarnulni, távolítsuk el.
Közben tisztítsuk meg a burgonyát, és vágjuk kb. fél centi vastag szeletekre. Ha a sonka megpirult, szedjük ki és tegyük félre. Adjuk a zsiradékhoz a burgonyát, és élénk tűzön pirítsuk. Ha már egy kis szint kaptak a szeletek, akkor fordítsuk meg azokat. és a másik oldalukat is pirítsuk meg.
Közben a kelkáposztalevelek vastag részét vágjuk ki. A leveleket vágjuk kb. 2–3 cm-es darabokra. Ha krumpli már megpirult, adjuk hozzá a káposztát, enyhén sózzuk és keverjük össze. A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a sonka is só.
Fedő alatt közepes erősségen főzzük, és időnként óvatosan keverjük meg. Ha elfőtt alóla a folyadék, akkor alkalmanként 1–2 evőkanál forró vizet öntsünk alá.
Míg a káposzta fő, kockázzuk fel a mozzarellát. Ha a káposzta megpuhult (20–25 perc), akkor adjuk hozzá a korábban félretett sonkát. Keverjük össze, és fedő nélkül főzzük 2–3 percig. Utána mérsékeljük a tüzet, szórjuk a tetejére a mozzarella darabokat, és fedő alatt 2–3 percig főzzük, amíg a sajt meg nem olvad.
Melegen tálaljuk, és a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.