Kihagyás

Burgonya és kelkáposzta füstölt sonkával

Patate e verza con speck

2024. június 25.

Patate e verza con speck

Elkészítési idő: 50 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 400 g burgonya
  • 400 g kelkáposzta
  • 100 g füstölt sonka
  • 100 g mozzarella
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. extra szűz olívaolaj
  • bors

Elkészítése

Egy serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat a fokhagymagerezddel együtt. Közben kockázzuk fel a füstölt sonkát. Ha az olaj meleg, adjuk hozzá a sonkát, és élénk tűzön pirítsuk meg. Ha a fokhagyma már kezd megbarnulni, távolítsuk el.

Közben tisztítsuk meg a burgonyát, és vágjuk kb. fél centi vastag szeletekre. Ha a sonka megpirult, szedjük ki és tegyük félre. Adjuk a zsiradékhoz a burgonyát, és élénk tűzön pirítsuk. Ha már egy kis szint kaptak a szeletek, akkor fordítsuk meg azokat. és a másik oldalukat is pirítsuk meg.

Közben a kelkáposztalevelek vastag részét vágjuk ki. A leveleket vágjuk kb. 2–3 cm-es darabokra. Ha krumpli már megpirult, adjuk hozzá a káposztát, enyhén sózzuk és keverjük össze. A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a sonka is só.

Fedő alatt közepes erősségen főzzük, és időnként óvatosan keverjük meg. Ha elfőtt alóla a folyadék, akkor alkalmanként 1–2 evőkanál forró vizet öntsünk alá.

Míg a káposzta fő, kockázzuk fel a mozzarellát. Ha a káposzta megpuhult (20–25 perc), akkor adjuk hozzá a korábban félretett sonkát. Keverjük össze, és fedő nélkül főzzük 2–3 percig. Utána mérsékeljük a tüzet, szórjuk a tetejére a mozzarella darabokat, és fedő alatt 2–3 percig főzzük, amíg a sajt meg nem olvad.

Melegen tálaljuk, és a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal.

Hozzászólások