Csőben sült krumpli és karfiol¶
Patate e cavolfiore al forno¶
2019. október 5.
Elkészítési idő: 70 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 450 g burgonya
- 350 g karfiol
- 350 ml tej
- 1 diónyi vaj
- 1 púpozott ek. liszt
- szerecsendió
- parmezán
- só
- bors
Elkészítése¶
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Közben készítsük el a besamel mártást. Egy lábasban olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük össze. Folyamatos keverés mellett, apránként adjuk hozzá a meleg tejet. Nem kell sűrűnek lennie a mártásnak. A végén reszeljünk bele szerecsendiót, és enyhén sózzuk meg.
A kész mártást húzzuk félre, és hagyjuk egy kicsit kihűlni. Közben vágjuk 4-5 mm vastag szeletekre a meghámozott burgonyát. A karfiolt szedjük rózsáira, a nagyobb rózsákat vágjuk félbe.
Egy tűzálló edény aljára szedjünk egy kevés besamel mártást. Rétegezzük rá a krumplit. Sózzuk, borsozzuk, majd szedjük rá a besamel felét. Reszeljünk a tetejére parmezánt. Rétegezzük a tetejére a karfiolt. Ezt is sózzuk és borsozzuk. Szedjük a tetejére a maradék besamel mártást, és reszeljünk rá parmezánt.
A 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával lefedve, 40 percig süssük. Majd távolítsuk el a fóliát, és további 5-10 percig süssük, amíg a teteje aranybarna színt nem kap.
Tálalás előtt 10 percig pihentessük.