Kihagyás

Rakott cukkini scamorzával és sonkával

Parmigiana di zucchine, scamorza e speck

2016. december 11.

Parmigiana di zucchine, scamorza e speck

Elkészítési idő: 60 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 500 g cukkini
  • 120 g feketeerdei sonka
  • 125 mozzarella
  • 100 g füstölt scamorza
  • 5–6 ek. reszelt parmezán
  • vaj
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítése

A cukkiniket mossuk meg, és töröljük szárazra. A két végüket vágjuk le, és hosszában szeleteljük fel. A felszeletelt cukkiniből rakjunk le egy réteget egy nagyobb tányéron, vagy egy tálcán. Sózzuk meg, és újabb réteget rakjunk rá, amit szintén megsózunk. Ezt mindaddig folytassuk, amíg a cukkini el nem fogy. Ha kész van, tegyük félre és 20 percig pihentessük.

Közben vágjuk apróra kockákra a mozzarellát és a füstölt scamorzát. Reszeljük le a parmezánt Egy kisebb tepsit, vagy sütőedényt vajazzunk ki.

A 20 perc letelte után, papírtörlővel töröljük szárazra a cukkini szeleteket.

A tepsi aljára rakjunk le egy réteget a cukkiniből. Egy kevés olajjal locsoljuk meg, szórjunk rá mindkét felkockázott sajtból, és az egészet takarjuk le néhány szelet sonkával. Majd újból a cukkini következik. A rétegzést addig végezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Az utolsó sorra ne tegyünk sonkát. Helyette szórjuk rá a parmezánt

Előmelegített sütőben, 180 °C-on 20–25 percig süssük.

Ha kész, 1–2 percig pihentessük, de még melegen tálaljuk, hogy a sajt ne szilárduljon meg.

Megjegyzés

  • Általában a „parmigiana” típusú ételeknél az alapanyagot, jelen esetben a cukkinit, először olajban átsütik, hogy a víztartalmuk egy részét elveszítsék. Ez most kimarad, és helyette van a sózás és pihentetés.
  • Füstölt scamorza helyett használhatunk más sajtot is, csak arra ügyeljünk, hogy kellően magas legyen a zsírtartalma.

Hozzászólások