Sajtos gombóc¶
Pallotte cace e ova¶
2020. február 26.
Abruzzo régióból származó tojásos sajtgombócok, paradicsomos mártásban.
Abruzzoban a szegények eledelének tartották, mert nincs benne hús. Napjainkban finger food-ként is árusítják.
Elkészítési idő: 100 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
A gombóchoz:
- 120 g héj nélküli kenyérbél
- 75 g pecorino sajt
- 75 g parmezán vagy grana padano
- 6 db tojás (M-es)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek. aprított petrezselyemlevél
- bors
- só
A sütéshez:
- 50 g liszt
- 1 l étolaj
A paradicsomszószhoz:
- 1 l passzírozott paradicsom
- 1 kisebb sonkahagyma
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 6-8 bazsalikomlevél
- só
Elkészítése¶
A kenyér belét tépkedjük kisebb darabokra, és a mixerben aprítsuk 2–3 mm-es darabokra. A sajtokat reszeljük le. A fokhagymát pépesítsük.
Az előkészített hozzávalókat öntsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a petrezselyemlevelet, valamint a tojásokat. A sózással vigyázzunk, mert a sajtok is sósak. Érettebb sajtok esetén a só el is hagyható. Keverjük össze a hozzávalókat. Egy lágy masszát kell kapnunk. Legalább 30 percre tegyük a hűtőbe.
Az idő letelte után egy nagyobb serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Öntsük egy tányérba a lisztet. Enyhén olajozzuk meg a kezünket, mert a massza ragacsos. Formáljunk gombócokat a masszából, és forgassuk bele a lisztbe, majd rakjuk tálcára. Nem kell tökéletes gömb alakra törekedni, mert a sütés során majd felveszi a „helyes” formát.
175 fokos olajban süssük ki a gombócokat. Közben időnként forgassuk meg. Csak addig kell sütni, amíg egy kis színt kap, nem kell aranybarnának lennie. A kész gombócokat tegyük konyhai törlőpapírra.
Közben egy nagyobb serpenyőben tegyük fel melegedni az olívaolajat. Vágjuk apróra a hagymát, és adjuk az olajhoz. Lassú tűzön főzzük 5 percig. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot, és szedjük bele a gombócokat.
Lassú tűzön, a fedőt egy kicsit félrehúzva főzzük legalább 30 percig, amíg a paradicsom be nem sűrűsödik. 5-10 percenként forgassuk meg a gombócokat. A forgatáshoz ne evőeszközt használjunk, hanem a serpenyőt rázogassuk. 5 perccel a főzés vége előtt tépkedjük bele a bazsalikomlevelet.
Megjegyzés
- Ha a diónál kicsit nagyobb gombócokat készítünk, akkor 14-16 gombócunk lesz.