Kihagyás

Sajtos gombóc

Pallotte cace e ova

2020. február 26.

Pallotte cace e ova

Abruzzo régióból származó tojásos sajtgombócok, paradicsomos mártásban.

Abruzzoban a szegények eledelének tartották, mert nincs benne hús. Napjainkban finger food-ként is árusítják.

Elkészítési idő: 100 perc

Adag: 4 fő

Hozzávalók

A gombóchoz:

  • 120 g héj nélküli kenyérbél
  • 75 g pecorino sajt
  • 75 g parmezán vagy grana padano
  • 6 db tojás (M-es)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. aprított petrezselyemlevél
  • bors

A sütéshez:

  • 50 g liszt
  • 1 l étolaj

A paradicsomszószhoz:

  • 1 l passzírozott paradicsom
  • 1 kisebb sonkahagyma
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 6-8 bazsalikomlevél

Elkészítése

A kenyér belét tépkedjük kisebb darabokra, és a mixerben aprítsuk 2–3 mm-es darabokra. A sajtokat reszeljük le. A fokhagymát pépesítsük.

Az előkészített hozzávalókat öntsük egy keverőtálba, adjuk hozzá a petrezselyemlevelet, valamint a tojásokat. A sózással vigyázzunk, mert a sajtok is sósak. Érettebb sajtok esetén a só el is hagyható. Keverjük össze a hozzávalókat. Egy lágy masszát kell kapnunk. Legalább 30 percre tegyük a hűtőbe.

Az idő letelte után egy nagyobb serpenyőben tegyük fel melegedni az olajat. Öntsük egy tányérba a lisztet. Enyhén olajozzuk meg a kezünket, mert a massza ragacsos. Formáljunk gombócokat a masszából, és forgassuk bele a lisztbe, majd rakjuk tálcára. Nem kell tökéletes gömb alakra törekedni, mert a sütés során majd felveszi a „helyes” formát.

175 fokos olajban süssük ki a gombócokat. Közben időnként forgassuk meg. Csak addig kell sütni, amíg egy kis színt kap, nem kell aranybarnának lennie. A kész gombócokat tegyük konyhai törlőpapírra.

Közben egy nagyobb serpenyőben tegyük fel melegedni az olívaolajat. Vágjuk apróra a hagymát, és adjuk az olajhoz. Lassú tűzön főzzük 5 percig. Adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot, és szedjük bele a gombócokat.

Lassú tűzön, a fedőt egy kicsit félrehúzva főzzük legalább 30 percig, amíg a paradicsom be nem sűrűsödik. 5-10 percenként forgassuk meg a gombócokat. A forgatáshoz ne evőeszközt használjunk, hanem a serpenyőt rázogassuk. 5 perccel a főzés vége előtt tépkedjük bele a bazsalikomlevelet.

Megjegyzés

  • Ha a diónál kicsit nagyobb gombócokat készítünk, akkor 14-16 gombócunk lesz.

Hozzászólások