Kihagyás

Aranydurbincs acqua pazza módra

Orata all’acqua pazza

2019. április 4.

Orata all'acqua pazza

Az acqua pazza mód Nápoly környéki, tengerparti területekről származó főzési mód. Amikor még a só drága volt, akkor a kifogott halat tengervízben főzték meg. Ezt mostanra már felváltotta a víz és a só használata. Illetve a víz helyett, vagy mellet a fehérbor is megjelent.

A módszer lényege, hogy vízben és/vagy borban, olívaolaj, só, petrezselyem, fokhagyma és csilipaprika társaságában főzzük meg a halat.

A névről: Az acqua vizet jelent, a pazza pedig őrült, bolond, és ehhez hasonló jelentésekkel bír. Tehát örült víznek is lehetne fordítani.

Elkészítési idő: 20 perc

Adag: 2–4 fő

Hozzávalók

  • 4 aranydurbincs filé
  • 10-15 koktélparadicsom
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • csilipaprika ízlés szerint (elhagyható)
  • 1 ek. aprított petrezselyemlevél
  • 50 ml. száraz fehérbor
  • bors

Elkészítése

A hideg serpenyőbe öntsük bele az olajat, szórjuk bele a csilipaprikát. Erre helyezzük a halfilét. Rakjuk mellé a fokhagymagerezdeket és a félbevágott paradicsomokat. Az egészet sózzuk, és szórjuk meg a petrezselyemlevéllel.

Tegyük fel a tűzhelyre, és élénk tűzön főzzük, amíg el nem kezd pirulni. Ekkor locsoljuk rá a bort. Ha a bor alkoholtartalma elpárolgott, tegyünk rá egy fedőt, és mérsékelt tűzön főzzük.

5-8 perc után (függ a halszeletek vastagságától) vegyük le a fedőt, és 1-2 percig főzzük, hogy a leve kicsit sűrűbb legyen. Forgatni nem kell a filéket, mert a fedő alatt teljesen át fog főni a hal.

Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal. A köret maga a paradicsom lesz. Illetve egy kevés kenyér, amivel kitunkoljuk a mártást.

Megjegyzés

  • Mivel hozzánk legtöbbször fagyasztva érkezik a hal, így víz hozzáadása nélkül is elegendő folyadék lesz a hal alatt.

Hozzászólások