Aranydurbincs acqua pazza módra¶
Orata all’acqua pazza¶
2019. április 4.
Az acqua pazza mód Nápoly környéki, tengerparti területekről származó főzési mód. Amikor még a só drága volt, akkor a kifogott halat tengervízben főzték meg. Ezt mostanra már felváltotta a víz és a só használata. Illetve a víz helyett, vagy mellet a fehérbor is megjelent.
A módszer lényege, hogy vízben és/vagy borban, olívaolaj, só, petrezselyem, fokhagyma és csilipaprika társaságában főzzük meg a halat.
A névről: Az acqua vizet jelent, a pazza pedig őrült, bolond, és ehhez hasonló jelentésekkel bír. Tehát örült víznek is lehetne fordítani.
Elkészítési idő: 20 perc
Adag: 2–4 fő
Hozzávalók¶
- 4 aranydurbincs filé
- 10-15 koktélparadicsom
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- csilipaprika ízlés szerint (elhagyható)
- 1 ek. aprított petrezselyemlevél
- 50 ml. száraz fehérbor
- só
- bors
Elkészítése¶
A hideg serpenyőbe öntsük bele az olajat, szórjuk bele a csilipaprikát. Erre helyezzük a halfilét. Rakjuk mellé a fokhagymagerezdeket és a félbevágott paradicsomokat. Az egészet sózzuk, és szórjuk meg a petrezselyemlevéllel.
Tegyük fel a tűzhelyre, és élénk tűzön főzzük, amíg el nem kezd pirulni. Ekkor locsoljuk rá a bort. Ha a bor alkoholtartalma elpárolgott, tegyünk rá egy fedőt, és mérsékelt tűzön főzzük.
5-8 perc után (függ a halszeletek vastagságától) vegyük le a fedőt, és 1-2 percig főzzük, hogy a leve kicsit sűrűbb legyen. Forgatni nem kell a filéket, mert a fedő alatt teljesen át fog főni a hal.
Tálaláskor, a tányéron szórjuk meg frissen őrölt borssal. A köret maga a paradicsom lesz. Illetve egy kevés kenyér, amivel kitunkoljuk a mártást.
Megjegyzés
- Mivel hozzánk legtöbbször fagyasztva érkezik a hal, így víz hozzáadása nélkül is elegendő folyadék lesz a hal alatt.