Kihagyás

Zöldséges köles

Miglio alle verdure

2022. szeptember 23.

Miglio alle verdure

Hús vagy halételek mellé köretként fogyaszthatjuk. Kicsit nagyobb mennyiségben készítve önálló fogásként is megállja a helyét. De hidegen – salátaként – is fogyaszthatjuk.

Elkészítési idő: 25 perc

Adag: 2 fő

Hozzávalók

  • 100 g köles
  • 1 sárgarépa
  • 1 kisebb cukkini fele
  • 2 szál újhagyma
  • 10–12 koktél paradicsom
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • kakukkfű
  • petrezselyemlevél

Elkészítése

Váltott vízben mossuk meg a kölest. A műveletet addig végezzük, amíg a víz tiszta nem marad.

Öntsünk egy edénybe 170 ml vizet, adjunk hozzá egy kevés sót és keverjük össze. Öntsük bele a megmosott kölest. Fedővel alatt főzzük A forrás után kapcsoljuk a tűzet minimumra és 12 percig főzzük. Utána, ha még nincs kész a zöldséges alap, húzzuk le tűzről.

Amíg a köles fő, egy serpenyőben melegítsük meg az olajat. Közben karikázzuk fel az újhagymát. Karikázzuk fel a sárgarépát, és adjuk a hagymához. Szórjuk rá a kakukkfüvet A cukkinit is karikázzuk fel. Ha a cukkini vastagabb, akkor hosszába vágjuk félbe, vagy négy részre. A cukkinit adjuk a sárgarépához, sózzuk, és 5–6 percig együtt főzzük.

Daraboljuk fel a paradicsomot. Majd amikor a zöldség fövéséből már csak 1 perc van hátra, a paradicsomot is adjuk hozzájuk.

Adjuk a zöldséges alaphoz a kölest és keverjük össze. 1–2 percig együtt főzzük. A végén szórjuk rá a felaprított petrezselyemlevelet.

Megjegyzés

  • A köles főzésére sok módszer létezik. Jelentős eltérés van a felhasznált víz mennyisége, és a főzés ideje között. Mindenki a saját ízlésének megfelelő módszert válassza.
  • Szinte bármilyen zöldséggel készíthetjük. A zöldfűszert úgy válasszuk meg, hogy harmonizáljon a választott zöldségekkel. Zöldfűszer helyett a végén szezámolajjal is ízesíthetjük

Hozzászólások