Tonhallal és olívabogyóval töltött padlizsán¶
Melanzane ripieni di tonno e olive¶
2019. augusztus 7.
Rusztikus változat.
Elkészítési idő: 50 perc
Adag: 4 fő
Hozzávalók¶
- 4 padlizsán
- 320 g tonhal konzerv
- 4 ek. taggiasche olívabogyó
- 2 ek. kapribogyó
- 8–10 cherry paradicsom
- 5 ek. extra szűz olívaolaj
- 6 szardellafilé
- 120 g kenyér
- 4–5 ek. morzsa
- só
- bors
Elkészítése¶
A padlizsánokat vágjuk ketté. A belső részüket szedjük ki, és aprítsuk össze. Egy serpenyőben tegyünk fel melegedni 1 evőkanál olajat, és adjuk hozzá a szardellafiléket. Kevergetve főzzük szét a szardellát, majd adjuk hozzá a padlizsánok felaprított belső részét. 2–3 perc főzés után adjuk hozzá a kapribogyót, valamint az olívabogyót, és további 4–5 percig főzzük.
Közben mérettől függően vágjuk 4–8 darabra a paradicsomokat. A kenyeret héjastul vágjuk fel 7–8 mm-es kockákra. A tonhalról csepegtessük le az olajat.
A felaprított hozzávalókhoz adjuk hozzá a padlizsános keveréket. Forgassuk össze, borsozzuk, és ha szükséges, sózzuk.
Egy tepsi aljára öntsünk 2 evőkanál olajat, helyezzük rá a félbevágott padlizsánokat, és a belsejüket enyhén sózzuk meg. Töltsük a padlizsánokba a keveréket. A tetejüket szórjuk meg morzsával, és locsoljunk rájuk egy kevés (összesen 1–2) kanál olajat.
Előmelegített sütőben, 180°C-on, 30 percig süssük. Ha kész, 2–3 perc pihentetés után tálaljuk.
Megjegyzés
- A sóval és az olajjal óvatosan bánjuk. Bár a tonhalat lecsöpögtetjük az olajtól, de attól még olajos marad. Ugyanez igaz a taggiasca olívabogyóra és a szardellafilére is. Valamint ezek, az olaj mellett még jelentős mennyiségű sót is tartalmaznak.