Római saláta serpenyőben¶
Lattuga romana in padella¶
2020. május 31.
Köretként fogyaszthatjuk. Egy kevés kolbásszal, sonkával vagy virslivel elkészítve gyors vacsora is lehet.
Elkészítési idő: 20 perc
Adag: 2 fő
Hozzávalók¶
- 15–20 római salátalevél
- 2–3 ek. olajban eltett taggiasca olíva
- 2 tk. kapribogyó
- 1 csilipaprika (elhagyható)
- 1 fej vöröshagyma
- 10 koktélparadicsom
- só
- bors
Elkészítése¶
Mossuk meg a salátaleveleket. Középen, hosszában vágjuk ketté, és vágjuk 1-2 cm-es csíkokra.
Tegyünk fel a tűzre egy serpenyőt, és az olívát enyhén lecsöpögtetve az olajtól tegyük a serpenyőbe. Kis lángon melegítsük fel a olajat. Közben vágjuk félbe, és szeleteljük fel a hagymát. Adjuk a hagymát az olajhoz, és mérsékelt tűzön 2 percig pirítsuk.
Mikor már üveges a hagyma, adjuk hozzá a kapribogyót és a csilit. Újabb 2 perc után adjuk hozzá a felszeletelt salátát. Közepes erősségen, fedő alatt 5–6 percig főzzük. Közben néhányszor keverjük meg.
Vágjuk félbe a paradicsomokat. Ha saláta már enyhén összeesett, adjuk hozzá a paradicsomot, és fedő nélkül 1 percig főzzük. Csak addig, amíg a paradicsomok átmelegednek.
Húzzuk le a tűzről, borsozzuk és sózzuk. Mivel az olíva és a kapribogyó is sós, így legtöbbször nincs szükség sózásra.
Megjegyzés
- Más salátával is elkészíthetjük, de akkor saláta főzési ideje változhat.
- Ha nincs taggiasca olíva kéznél, akkor fekete olívát használjunk. Ekkor 2 ek. extra szűz olívaolajat melegítsünk fel a serpenyőben, és a olívát a kapribogyóval együtt adjuk a hagymához.
- Ha nincs koktélparadicsomunk, akkor 2 közepes méretű paradicsomot vágjunk cikkekre.